Analistii de la ING Bank estimeaza ca moneda nationala va atinge in ultimul trimestru al anului un nivel minim in raport cu euro, de 4,4 lei/euro, pe fondul tensiunilor din zona euro, se arata intr-un raport al bancii.

Totodata, ING arata ca in octombrie Banca Nationala a Romaniei a cheltuit 700 milioane euro pentru a sustine leul.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara, in urma cu cateva zile, ca economia romaneasca are nevoie de intrari de capital, chiar daca ele sunt pe termen scurt, si ca banca centrala se va uita mai putin la cursul de schimb, intrucat nu are incotro.

„De fapt, in ciuda acestor comentarii, BNR continua sa se uite atent pe piata valutara. Ultimele zile au aratat ca BNR a decorelat leul fata de monedele din regiune, permitandu-i acestuia sa se deprecieze. Probabil ca banca centrala va mai promova astfel de decuplari, astfel incat sa permita o slabire usoara a monedei nationale in raport cu euro pentru a nu se acumula presiuni de depreciere”, se arata in raportul bancii olandeze.

Potrivit ING, Banca Nationala va rationaliza interventiile pe piata valutara, astfel incat impactul asupra cursului de schimb va fi limitat. In cazul in care Ministerul de Finante va reusi saptamana viitoare sa vanda bonduri denominate in dolari, atunci conditiile de lichiditate se vor normaliza, iar BNR va avea mai mult spatiu pentru a sprijini leul, conform raportului ING.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Monedele emergente cad pe capete. Cat de rezistent poate fi leul?