Ultima saptamana a fost plina de surprize in industria bancara romaneasca. Dupa ce Erste a hotarat sa-l inlocuiasca pe Dominic Bruynseels de la conducerea BCR, ziua de vineri a adus un anunt neasteptat - Robert Rekkers si-a dat demisia din functia de director general al Bancii Transilvania (BT).
Daca in cazul lui Dominic Bruynseels existau zvonuri de mai multe luni ca nu isi va mai prelungi contractul cu BCR, mai ales ca in ultimii doi ani profitabilitatea bancii a avut de suferit, in cazul lui Robert Rekkers, anuntul de vineri a fost cat se poate de surprinzator.

Banca Transilvania ajunsese intre primele 5 banci in functie de active, iar ca profit ocupa locul al patrulea, cu un rezultat de 106,1 milioane lei la finele lunii septembrie 2011.

Banca nu a oferit niciun comentariu cu privire la motivele demisiei lui Robert Rekkers. In mare, exista 5 scenarii posibile cu privire la cauzele care l-au determinat pe unul dintre cei mai importanti bancheri din Romania sa-si dea demisia de la o banca care era intr-o pozitie favorabila in prezent.

Primul scenariu posibil ar fi ca Banca Transilvania se pregateste de vanzare, iar administratorii institutiei de credit au considerat ca nu mai are rost sa-i prelungeasca mandatul lui Robert Rekkers.

Speculatiile privind vanzarea bancii au tot aparut in ultimii ani, insa nimic nu s-a concretizat intr-o oferta clara. La finele anului 2009, Bank of Cyprus, cel mai mare grup financiar cipriot, a ajuns la o detinere de aproape 10% in cadrul Bancii Transilvania, prin mai multe tranzactii realizate la Bursa.

Al doilea scenariu posibil ar fi acela ca Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie si membru fondator al Bancii Transilvania, a hotarat sa se implice mai mult in activitatea bancii si sa preia o parte din atributiile lui Rekkers.

„Ii multumesc lui Robert Rekkers, in numele meu, al membrilor Consiliului de Administratie si al actionarilor, pentru contributia sa, timp de peste 9 ani, la ceea ce inseamna azi Banca Transilvania. A fost, cu siguranta, un factor esential al succesului BT”, a declarat Ciorcila, intr-un comunicat.

Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania l-a desemnat ca administrator delegat interimar, pentru coordonarea activitatii BT si a Comitetului Executiv de Management, pe Peter Franklin.

Acesta face parte din CA al BT, fiind nominalizat de catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, din anul 2010 si isi va prelua mandatul, incepand cu data de 1 februarie 2012.

Un al treilea scenariu posibil ar fi acela ca actionarii bancii au decis schimbarea strategiei, de la cresterea cotei de piata la consolidarea afacerilor, in conditiile in care mediul economic este tot mai dificil.

Rekkers a preluat conducerea Bancii Transilvania in anul 2002, iar venirea sa a coincis cu trasarea unei noi strategii de business de catre Consiliul de Administratie BT.

Strategia a prevazut trei directii de actiune - consolidarea Bancii Transilvania, lansarea Grupului Financiar Banca Transilvania si repozitionarea BT in sistemul bancar romanesc.

Rekkers a dus Banca Transilvania de la o cota de piata dupa active de 2,3%, in momentul in care a preluat conducerea bancii, la un nivel de 6,8% la finalul lunii septembrie 2011.

Al patrulea scenariu posibil este acela ca Robert Rekkers nu s-a inteles cu actionarii cu privire la remuneratia viitorului mandat. Desi era unul dintre cei mai bine platiti bancheri din piata, se poate ca actionarii sa-i fii propus o diminuare a salariului, in contextul unei perioade economice dificile.

Un al cincelea scenariu posibil ar fi acela ca Rekkers ar fi primit o alta oferta, mult mai avantajoasa, si a decis, astfel, sa plece de la Banca Transilvania. Nu este exclus ca bancherul sa paraseasca pentru o perioada sistemul bancar pentru a se dedica planurilor personale.

Robert Rekkers s-a nascut in 1959 la Amersfoort, Olanda. In anul 1984 a absolvit University of Business – Economics (Rotterdam), iar in 1985 a terminat Facultatea de Drept din Rotterdam.

Cariera bancara a lui Rekkers incepe in anul 1985, in cadrul ABN AMRO Bank – Olanda, iar in anul 1992 a devenit director adjunct al Sucursalei ABN AMRO din Asuncion – Paraguay.

In 1994 a preluat functia de vice-presedinte/sef al departamentului comercial al ABN AMRO Bank – New York.

In 1997 este numit country manager – presedinte al ABN AMRO Bank Columbia, iar in 1999 country manager – presedinte al ABN AMRO Bank (Romania).

Incepand cu anul 2002 a ocupat pozitia de director general – Chief Executive Officer al Bancii Transilvania.

Actiunile Bancii Transilvania au scazut cu 1,1% vineri, iar transferurile au insumat 440.000 lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri