Desi bursa romaneasca este cunoscuta ca una dintre cele mai volatile din regiune, investitorii au totusi la dispozitie si titluri cu stabilitate ridicata. Dar, in multe cazuri, cele mai stabile actiuni in ultima luna au fost si cel mai putin tranzactionate, lichiditatea scazuta fiind un motiv bun pentru a fi evitate.
Adesea, un investitor se intreaba ce actiuni sunt mai stabile, care reactioneaza cel mai putin la corectii sau la zvonuri negative. Cu toate ca bursa romaneasca este una atipica, cu variatii mari ale cotatiilor, investitorii gasesc si la BVB titluri mai putin volatile, care sa ofere variatii mici de la o sedinta la alta. Importanta nu este insa numai variatia ci si lichiditatea, pentru ca, daca acest indicator nu este ridicat, investitorul poate intampina dificultati in transformarea actiunilor in numerar.

Din acest punct de vedere, o lichiditate ridicata au avut in acest an cele cinci titluri SIF (dar sensibile la zvonuri), companiile petroliere si bancile. Spre exemplu, cu actiunile SIF-urilor au fost realizate tranzactii in valoare de 1,03 miliarde de RON, titlurile SIF fiind in topul tranzactiilor la BVB. De asemenea, cu titlurile Bancii Transilvania au fost realizate transferuri in valoare de 238,6 milioane RON, in timp ce cu actiunile BRD valoarea a ajuns la 274,5 milioane RON.

Bancile, amplitudine de 2% a cotatiei

Mai important pentru un investitor este insa ca actiunea respectiva sa ofere o siguranta mare in conditii de scaderi generalizate si informatii negative. In acest context, am calculat variatia pretului de inchidere de joi fata de pretul mediu de inchidere din ultimele 20 de sedinte bursiere. Privind din acest punct de vedere, actiunile stabile sunt cele care au inregistrat variatii mici ale cotatiilor, cu amplitudine cat mai aproape de zero. Pragul de 4% a fost stabilit arbitrar, nefiind considerata o amplitudine mare pentru titlurile listate la BVB.

Concluzia este ca bancile si actiunile din sectorul farmaceutic, cumulat cu valoarea tranzactiilor din acest an, sunt cel mai putin influentate de mersul pietei. Cu alte cuvinte, titlurile TLV au inregistrat o scadere a cotatiei de 1,5% fata de media ultimelor 20 de sedinte, pe fondul unei lichiditati ridicate. O miscare asemanatoare au inregistrat si titlurile Bancii Comerciale Carpatica, dar in cazul acesteia se remarca o valoare mult mai scazuta a lichiditatii. Evolutia actiunilor BRD a iesit insa din palierul de amplitudine de 4%, variatia pretului fata de media ultimelor 20 de sedinte fiind de aproape 9%.

Variatii mici ale cotatiilor au inregistrat si titlurile companiilor de antibiotice. Spre exemplu, cursul actiunilor Biofarm a avut o amplitudine a variatiei de 1,9% fata de media ultimelor 20 de sedinte, pe fondul unor tranzactii in valoare de 69,6 milioane RON. In cazul titlurilor Sicomed, variatia a fost de 2,26%, iar pentru Antibiotice - de 3,5%, in conditiile in care amplitudinea variatiei indicelui BET, calculata pe acelasi principiu, a fost de 4,8%.

Cele mai instabile

In conditiile in care titlurile SIF sunt printre cele mai lichide de la BVB, sensibilitatea mare pe termen scurt la zvonuri si informatii negative este de natura sa reduca increderea investitorilor. Spre exemplu, in prima sedinta bursiera dupa reluarea discutiilor legate de pragul de detinere la capitalul social, actiunile SIF au pierdut, in medie, 2,8% fata de cotatiile anterioare. Iar scaderea cotatiilor a continuat si saptamana trecuta. Pe ansamblu, titlurile SIF au pierdut aproape 9% intr-o saptamana numai din cauza discutiilor legate de pragul de detinere si obligativitatea de a vinde in trei luni pentru investitorii care depasesc 1% din capitalul social impreuna cu persoane cu care actioneaza in mod concertat.

La fel de volatile sunt titlurile Oltchim, Azomures, Electroputere Craiova, Sinteza Oradea sau Chimopar Bucuresti, pentru care pretul a inregistrat o variatie mai mare de 10% fata de media ultimelor 20 de sedinte. Dar in cazul lor lichiditatea nu este ridicata, valoarea tranzactiilor din acest an fiind sub 10 milioane RON. Singura exceptie este Sinteza Oradea, valoarea transferurilor crescand la 18 milioane RON, pe fondul dizolvarii Asociatiei Salariatilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri