Tintele propuse de noua conducere a Bursei de Valori Bucuresti sunt de natura sa apropie piata romaneasca de capital de cele din regiunea est-europeana. Numai ca este greu de crezut ca aceste obiective vor fi atinse in conditiile in care BVB nu va aduce la cota noi emitenti atractivi si nu va creste semnificativ numarul instrumentelor financiare disponibile.
Prin evolutia inregistrata in 2005, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a diminuat diferentele fata de marile burse regionale. Cu o crestere a capitalizarii burisere cu 73% pana la 15,2 miliarde euro, Romania se afla inca sub nivelul burselor din Ungaria, Cehia, Polonia. Pentru comparatie, bursa poloneza a inregistrat, la sfarsitul anului trecut, o capitalizare de 79,4 miliarde euro, bursa ceha - 31,1 miliarde euro, iar bursa maghiara - 27,6 miliarde euro. Ca un plus insa, bursa romaneasca a iesit din perioada de izolare din ultimii ani si functionarea ei este corelata cu a celorlalte burse din regiune, a comentat Septimiu Stoica, presedintele BVB.

In urmatorii cinci ani, capitalizarea BVB se asteapta sa se tripleze, pana la un nivel de 40 miliarde euro. Aceasta inseamna o crestere cu un ritm mediu anual de 52,2%. Nu este imposibil, dar numai pe baza aprecierii cotatiilor acest lucru este greu de crezut. La fel de imposibila pare si ideea ca o bursa precum cea din Ungaria sau cea din Cehia va ramane la un nivel mai scazut decat BVB, intrucat diversitatea instrumentelor financiare este mult mai mare. Bursei romanesti ii lipsesc inca tranzactiile in marja, vanzarile in lipsa, titlurile de stat si emitenti atractivi, fara de care nu se va atinge niciodata nivelul din bursele estice dezvoltate.

Cifrele arata bine

Pana la sfarsitul mandatului actualei conduceri (in urmatorii cinci ani), si valoarea tranzactiilor la BVB va inregistra o crestere impresionanta. Septimiu Stoica, presedintele BVB, spera ca acest indicator sa ajunga la 50 milioane euro zilnic, adica de sase ori mai mare fata de cel inregistrat in 2005. Ca urmare, nu trebuie decat ca valoarea tranzactiilor sa se dubleze de la un an la altul, fapt deloc imposibil daca urmatorii cinci ani vor fi in coordonatele lui 2005. Este nevoie de noi emitenti, care sa se listeze prin oferte publice initiale, de noi instrumente pentru a genera o crestere a numarului de investitori la BVB. Dar este clar ca Bursa de Valori Bucuresti trebuie sa se preocupe de atragerea unor investitori specializati, fapt care este posibil numai printr-o educare corespunzatoare a populatiei si prin atragerea la cota a unor companii din sectoare economice cu perspective de crestere.

2006, anul cu marfa abundenta pentru BVB

Chiar daca obiectivele sunt indraznete, conducerea Bursei are si variante. Septimiu Stoica a anuntat ca principala directie de actiune pentru 2006 este listarea unor noi emitenti si diversificarea instrumentelor financiare, pentru ca principala problema la BVB este putinatatea marfii. Atentia se va indrepta spre noi companii care se mai afla inca in portofoliul statului, dar si care sunt societati de referinta pentru economie, a precizat Stoica. In primul rand, este vorba de utilitati, Aeroportul Henri Coanda, Portul Constanta, Romtelecom. Desi cu intarziere de un an, in luna iulie 2006 se spera ca Transelectrica sa fie listata, a precizat Dana Mirela Ionescu, membru in comitetul BVB. In plus, Uniunea Europeana impune ca privatizarile mari sa se realizeze prin Bursa, ceea ce ar putea sa aduca la cota noi emitenti atractivi.

O alta categorie de emitenti urmariti este cea a companiilor private, care ar putea sa-si gaseasca finantarea prin BVB, fiind vorba de cel putin 50 de societati importante din Romania, a mai comentat Septimiu Stoica. Un alt segment este crearea unei noi piete pentru companiile performante din sectorul tehnologiei, dar pana in prezent au fost stabilite numai contactele cu reprezentantii industriei IT. In opinia presedintelui BVB, combinatia IT-Bursa poate fi nu doar una fericita, ci si cea care va reusi sa aduca Romania in prim-plan si sa-i asigure un ritm de dezvoltare economica cu totul deosebita.

Instrumente noi

O provocare pentru noua conducere este listarea Fondului Proprietatea, care va deveni o referinta pentru economia romaneasca, a tinut sa precizeze presedintele BVB. Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, a precizat ca pana la sfarsitul primului semestru Fondul Proprietatea ar trebui sa devina operational.
De asemenea, conducerea BVB vrea ca pana la sfarsitul anului sa se tranzactioneze instrumentele financiare derivate la BVB, existand doua cai strategice in acest sens. Fie se va finaliza fuziunea cu Bursa de derivate de la Sibiu si se va utiliza Casa de Compensare existenta, fie, daca aceasta nu va fi aprobata, BVB este pregatita sa aduca singura derivatele la cota in 2006.

In privinta titlurilor de stat, inca nu exista certitudine ca vor aparea in acest an, in conditiile in care de zece ani investitorii asteapta acest lucru. O speranta este insa sprijinul de care se bucura acum Bursa in randul clasei politice, a comentat Stoica. Acesta a subliniat insa ca nu doar titlurile de stat sunt importante, ci si instrumentele care se pot naste avand ca suport aceste instrumente, de la derivatele pe rata dobanzii la contractele de report.

In plus, sunt realizate pregatirile pentru initierea cumpararilor in marja, a vanzarilor in lipsa si imprumutul de actiuni. Varujan Vosganian a precizat ca in al doilea semestru ar trebui sa avem titlurile ipotecare ca valori mobiliare.

Mai multi investitori

In conditiile in care BVB va atinge obiectivele pentru acest an, efectul imediat va fi cresterea atractivitatii acesteia in randurile investitorilor, implicit a numarul de conturi. De altfel, pana la sfarsitul anului 2010, conducerea BVB spera sa atinga 300.000 de investitori activi, in conditiile in care in prezent sunt numai 12.000-14.000 de conturi. Aceasta tinta, desi indrazneata, este impusa din dorinta de a ajunge la un nivel comparabil cu tarile din regiune, care se doresc un model si pentru BVB, a precizat presedintele Bursei de la Bucuresti. Spre exemplu, Polonia, la nivelul anului 2005, avea 850.000 de conturi active la bursa. Dar acest obiectiv nu poate fi atins fara schimbarea mentalitatii, sprijinul factorului politic sau schimbari din domeniul tehnologic, a atentionat Stoica.

Marea provocare

O noua provocare pentru Bursa este posibilitatea pe care o vor avea investitorii de a tranzactiona la BVB titluri-vedeta de pe pietele internationale. Pariul important pe care bursa romaneasca l-a facut in vederea dezvoltarii viitoare este realizarea conectivitatii cu bursele din regiune sau apropiate. Este vorba de realizarea unei platforme virtuale care sa permita accesul brokerilor si al investitorilor de pe o platforma comuna pe bursele componente ale sistemului respectiv de tranzactionare. Acesta este proiectul de dezvoltare cel mai curajos, pe care BVB mizeaza in evolutia viitoare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri