Actiunile companiilor listate pe Bursa de la Bucuresti sunt cele mai subevaluate din Europa Centrala si de Est (ECE), potrivit unui raport al Erste Group. Austriecii spun ca daca situatia din zona euro s-ar imbunatati, sau cel putin daca stirile negative ar inceta o perioada, Romania si Serbia ar fi primele piete de frontiera pe care le-ar recomanda.

In sesiunea percedenta, cursul a fost de 4,4179 lei/euro, scrie Mediafax.

Totodata, paritatea pentru dolarul american a urcat cu 0,73 bani, de la 3,4398 lei/dolar la 3,4471 lei/dolar. Cursul pentru francul elvetian a coborat insa usor, de la 3,6372 lei/franc la 3,6340 lei/euro.

Cotatiile leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

La deschidere euro a fost cotat la 4,4200 - 4,4230 lei, respectiv cu 0,2 - 0,4 bani peste cotatiile de marti din jurul orei 16:30, de 4,4180 - 4,4190 lei/euro.

Ulterior, cursul a urcat pana la 4,4250 - 4,4270 lei/euro, in cadrul unor tranzactii cu volume reduse, iar la jumatatea zilei schimburile se realizau la cotatii sub 4,4250 lei/euro.

Dobanzile practicate miercuri dimineata de bancile comerciale pentru depozitele in lei atrase pe termen de o zi au continuat sa scada si au ajuns la 4,21-4,71% pe an, dupa ce marti au fost la 4,49% - 4,99% pe an. In acelasi timp, randamentele pentru scadenta la o saptamana se situau la 4,31 - 4,81% pe an.

Analistii ING Bank considera ca aceasta scadere a ratelor este legata de nepotrivirea dintre maturitatile titlurilor de stat care vor fi emise si cea a titlurilor care ajung la scadenta in aceasta luna.

"Cea mai mare parte a tilturilor de stat, insumand 2,5 miliarde lei, planificate de a fi emise in aprilie au maturitati de peste un an, in vreme ce titlurile in valoare de 2,8 miliarde lei ce ajung la scadenta in aceeasi perioada au fost emise pe teren scurt. Asadar, este posibil ca o mare parte a sumelor scadente in aprilie sa nu schimbe profilul de maturitate a investitiei si sa ramana in piata", arata un raport emis miercuri de ING Bank.

Totodata, miercuri au ajuns la scadenta titluri de stat la sase luni in valoare de un miliard de lei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Analiza Moneycorp: Euro ar putea ajunge 4,85 lei