Moneda nationala s-a apreciat usor in prima parte a sesiunii interbancare locale, in linie cu valutele din regiune, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta de 4,5317 lei/euro, cu 0,83 bani mai jos decat luni.

Banca centrala a publicat luni o rata de schimb de 4,54 lei/euro, reprezentand cel mai ridicat nivel din ultimele doua saptamani. Leul a continuat sa se deprecieze insa in raport cu dolarul american, iar rata de schimb a urcat cu 0,46 bani, de la 3,3180 lei/dolar la 3,3226 lei/dolar, anunta Mediafax.

In acelasi timp, rata de referinta leu/franc elvetian s-a plasat la 3,6924 unitati. In sesiunea precedenta a fost de 3,7025 unitati, reprezentand cel mai ridicat nivel din ultimele sapte luni. Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Euro a fost cotat la 4,5415 lei la deschiderea sesiunii, aproape de nivelul de la finalul sesiunii precedente. Ulterior, cursul a scazut treptat spre 4,53 lei/euro, in linie cu evolutia valutelor din regiune.

Dobanzile afisate marti de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au fost de 1,04 - 1,54% pe an, aproape de cele de luni. Dobanzile sunt in continuare mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, aflata in prezent la 3,75% pe an, minim istoric.

Citeste si:
Curs valutar BNR astazi, 4 aprilie: leul creste din nou in fata euro
Curs valutar BNR astazi, 4...

Pe de alta parte, dobanzile practicate de bancile comerciale sunt usor peste dobanda la facilitatea de depozit practicata de BNR, de 0,75% pe an. Ratele dobanzilor practicate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au coborat de la 1,07 - 1,57% la 1,04 - 1,54% pe an.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, este de 1,95% pe an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Curs valutar BNR astazi, 9 aprilie: leul de depreciaza fata de euro