Cotatiile monedei nationale au inregistrat oscilatii reduse la inceputul sesiunii interbancare locale, aproape de 4,5 lei/euro, intr-o piata linistita, potrivit dealerilor, scrie Mediafax.

La deschidere, euro a fost cotat la 4,4985 lei, nivel similar cu cel de la inchiderea de vineri. Ulterior, cursul a urcat nesemnificativ, iar in jurul orei 10:30 operatiunile se realizau la 4,5000 - 4,5015 lei/euro.

Cursul de referinta anuntat vineri de BNR a atins un nou minim al ultimelor trei saptamani, de 4,4978 lei/euro, ceea ce inseamna o apreciere de 0,93% pentru moneda nationala in ultimele patru sedinte, cand s-a miscat contrar directiei monedelor statelor din regiune.

Pe de alta parte, leul s-a depreciat usor vineri in raport cu dolarul american, cursul de referinta urcand cu 0,75 bani (0,23%), la 3,3221 lei/dolar, de la 3,3146 lei/dolar in ziua anterioara.

Cursul de referinta leu/franc elvetian a scazut cu 1,1 bani (0,3%), de la 3,6870 lei/franc la 3,6760 lei/franc.
Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.
I
nterventiile indirecte ale BNR in piata din ultimele zile au influentat si dobanzile practicate de bancile comerciale, astfel ca ratele afisate au crescut vizibil, ajungand ca dupa aproximativ sase luni sa se plaseze peste rata dobanzii de politica monetara a BNR, aflata in prezent la 3,75% pe an, minim istoric.

Citeste si:
De ce dai mai mult decat te astepti la plata cu cardul in strainatate
Plata cu cardul in...

Ratele pentru plasamentele cu scadenta la o zi se plasau in intervalul 3-7%, iar dealerii se asteapta ca banca centrala sa organizeze luni, 3 februarie, o operatiune repo de injectie de lichiditate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ai de cumparat euro? Unde gasesti cele mai bune cursuri valutare