Biroul de Credit si Banca Nationala a Romaniei (BNR) vor semna in luna august un protocol de colaborare ce vizeaza eliminarea suprapunerii cu Centrala Riscurilor Bancare in ceea ce priveste informatiile despre creditele restante, potrivit directorului general al Biroului de Credit, serban Epure.

BNR va lua de la Biroul de Credit datele referitoare la restantele pentru creditele mai mici de 20.000 lei, astfel incat bancile comerciale sa nu mai fie nevoite sa raporteze aceasta informatie in doua locuri, la Biroul de Credit si la Centrala Riscurilor Bancare din BNR, a explicat serban Epure, informeaza Rompres.

"Se va taia canalul acesta de raportare banci-BNR, urmand ca BNR sa isi ia datele de la Biroul de Credit", a spus directorul general al Biroului de Credit, care a adaugat ca pana la sfarsitul anului urmeaza sa fie indeplinite conditiile necesare punerii in functiune a prevederilor protocolului mentionat.

Biroul de Credit a inceput sa functioneze in august 2004 si centralizeaza informatia negativa despre clientii bancilor care au restante mai mari de 30 de zile sau au comis fraude. in prezent, la acest sistem participa 23 de banci (96% din sectorul de retail), patru societati de credite de consum, o societate de asigurari si o societate de leasing, care transmit date negative. Pana in prezent, Biroul a eliberat 6,8 milioane rapoarte de credit la solicitarea bancilor si celorlalti membri.

Peste 245.000 de persoane figurau, la sfarsitul lunii iulie 2006, in evidentele Biroului de Credit, cu datorii neachitate la una sau mai multe banci. Valoarea totala a restantelor in lei si valute este de peste 238 milioane lei lei (echivalent). Volumul restantelor a crescut aproape constant fata de septembrie 2004, cand se cifra la 150 milioane lei, insa ritmul a fost mai lent decat cresterea volumului creditarii in aceeasi perioada.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si