Banca centrala a Elvetiei a raportat o pierdere record de 50,1 miliarde de franci elvetieni (51,8 miliarde de dolari) in primul semestru, ca urmare a deciziei de a renunta in luna ianuarie la plafonul de 1,2 franci/euro.

Francul elvetian s-a apreciat semnificativ imediat dupa decizia din 15 ianuarie si a determinat erodarea rezervelor pastrate in euro de catre Banca Elvetiei, potrivit Mediafax, care citeaza publicatia americana Wall Street Journal.

In primele sase luni ale anului trecut, Banca Elvetiei a obtinut un profit de 16 miliarde de franci. Rezultatul negativ din trimestrul al doilea s-a situat la 20 de miliarde de franci evetieni, dupa o pierdere de 30 de miliarde de franci in precedentele trei luni.

Pierderea din primele sase luni a fost determinata in cea mai mare parte de scaderea valorii rezervelor masive de valuta ale bancii, denominate in euro. In plus, Banca Elvetiei a consemnat si un impact negativ de 3,2 miliarde de franci de pe urma rezervelor de aur, denominate in dolari.

Banca Elvetiei, la fel ca cele mai multe dintre bancile centrale, are ca obiectiv stabilitatea preturilor si nu trebuie sa obtina profit. In cazul in care banca obtine profit, acesta este distribuit guvernului federal si celor 26 de cantoane. In plus, banca este listata si are actionari privati.

Citeste si:
Cursul BNR: cum au evoluat referintele euro si CHF
Cursul BNR: Euro a stagnat la...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Ce trebuie să știi despre creditele garantate de stat în cazul IMM-urilor
Setari Cookie-uri