Administratorii s-au orientat spre actiuni cu potential de crestere pe termen lung
Administratorii fondurilor de actiuni au avut viata grea in aceasta luna cand cotatiile bursiere au scazut in mod generalizat. Fondurile de investitii au putine instrumente de protejare a plasamentelor, iar hedging-ul este deocamdata suspendat pentru aceste tipuri de investitii. Performantele fondurilor deschise de investitii care investesc preponderent in actiuni au fost influentate, in sens negativ, de scaderea cotatiilor bursiere. Principalele patru fonduri de actiuni au consemnat, de la inceputul lunii martie si pana pe 24 martie, scaderi semnificative ale titlurilor de fond, cuprinse intre -7,67% si -12,95%.

Cand toata piata scade, daca nu te poti muta pe o alta, geografic vorbind, teoretic exista trei metode prin care fondurile se pot proteja, spune Walter Blaj, directorul executiv al Globinvest, societatea care administreaza fondul Napoca: diminuarea ponderii actiunilor in portofoliu, prin vanzare sau printr-o reducere sau stopare a nivelului cumpararilor de actiuni, vanzarea de actiuni in lipsa (short-selling) - tip de tranzactie recent introdusa si in Romania prin legea privind piata de capital, dar din pacate interzisa fondurilor deschise de investitii, si protejarea prin instrumente financiare derivate - futures sau optiuni - avand ca suport indici bursieri sau societati cotate.

Din punctul meu de vedere, hedging-ul ar fi metoda cea mai usor de implementat, si cu riscul cel mai mic, dar din nefericire, chiar in aceasta perioada, acest tip de plasament al fondurilor deschise, cu toate ca este permis de lege, a fost suspendat printr-o decizie CNVM pana la intrarea in vigoare a regulamentului de aplicare a legii pietei de capital, adica 30 iunie 2005, a precizat Blaj. Astfel, administratorul fondului Napoca a crescut in aceasta perioada ponderea in active a societatilor pe care, in urma analizei, le considera subevaluate, si o micsoreaza pe cea a societatilor supraevaluate, indiferent cat ar fi de bune acestea ca societati in sine.

Asta am facut de la inceputul anului 2005, in special prin stoparea achizitiilor acelor actiuni care deja sunt vedetele BVB si au ajuns la preturi ceva mai ridicate decat s-ar justifica prin prisma rezultatelor obtinute sau a perspectivelor de dezvoltare, am cumparat actiuni aflate mai putin in prim planul Bursei si am intrat mai consistent pe societati cotate pe Rasdaq, a mai spus Walter Blaj. Ion Mincu Radulescu, presedintele KD Investments, societate care administreaza fondul KD Maximus, ne-a declarat ca alegerea portofoliului de actiuni s-a facut astfel incat sa se evite nivelul maxim de variatie, prin includerea acelor emitenti care au evolutii diferite si nu au un caracter relativ speculativ. Pentru a micsora influenta negativa a scaderii Bursei asupra activelor fondului deschis de investitii KD Maximus avem la dispozitie posibilitatea reducerii ponderii actiunilor in portofoliul fondului ori prin micsorarea cotei detinute de actiuni in total portofoliu sau prin restructurarea portofoliul de actiuni, ori prin diminuarea pasiva a ponderii actiunilor in portofoliu ca rezultat al inregistrarii de fluxuri pozitive de numerar care nu vor fi dirijate catre investitii in actiuni la momentul aparitiei lor, a precizat Ion Mincu Radulescu.

Administratorul fondului Omninvest, societatea SIRA, condusa de Dorin Danescu, a vandut anumiti emitenti care prezinta o volatilitate ridicata a pretului in conditiile unei lichiditati reduse si a pastrat in portofoliu emitentii cu situatii financiare stabile, iar cu lichiditatile obtinute din vanzarea anumitor actiuni au fost realizate plasamente pe piata monetara. Eugen Voicu, presedintele societatii Certinvest, care administreaza Intercapital, ne-a declarat ca in perioada de scadere a Bursei am incercat sa micsoram scaderea activului unitar prin tranzactii speculative, uneori intra-day. Astfel am reusit sa avem una dintre cele mai mici scaderi procentuale a valorii unitatii de fond la categoria fond de actiuni. Activul total al fondului a scazut si prin rascumparari efectuate de investitori, dar in cea mai mare parte acestia au reinvestit in fondul monetar Tezaur sau fondul de obligatiuni Orizont.

Reprezentantul Certinvest spune ca posibilitatile de protectie a fondurilor in cazul in care piata de capital inregistreaza scaderi generalizate sunt deocamdata reduse pe piata locala datorita lichiditatii mici si faptului ca nu se pot executa ordine stop loss prin sistemul de tranzactionare al bursei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri