Impactul legii privind darea in plata va genera un cost mai mare pentru societate decat pentru banci, a declarat Sergiu Oprescu, seful Alpha Bank si presedintele ARB, care a recunoscut ca, intr-o faza initiala, bancile vor fi cele care vor plati “nota de plata” a acestei legi.

“Bancile vor fi obligate sa repuna in circuitul economic locuintele date in plata. Va creste oferta de locuinte, iar bancile vor inaspri conditiile de creditare, iar pretul caselor va scadea. Iar atunci alti clientii care pana in acel moment aveau o valoare a caselor mai mare decat valoarea creditului, vor ajunge in situatia in care valoarea locuintelor va fi mai mica decat creditul angajat. Ca atare, si ei vor fi stimulati sa apeleze la darea in plata. Unde se opreste acest cerc vicios? De fapt, cine plateste nota de plata a acestuia?”, a declarat Oprescu, in cadrul unei conferinte organizate pentru prima oara de Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR).

Intr-o faza initiala, bancile vor fi cele care vor plati pretul aplicarii prevederilor legislative, deoarece, in momentul adoptarii, ele vor trebui sa provizioneze suplimentar: “Chiar daca nu vor exista cazuri concrete de dare in plata, bancile vor suplimenta provizioanele, in eventualitatea aparitiei riscurilor”, spune Oprescu.

Seful Alpha Bank a mai declarat ca sunt putine sperante ca legea sa fie ajustata si “probabil va trece in forma din prezent” si a facut apel la “acea majoritate tacuta care spera sa se trezeasca, pentru a nu numi bancile responsabile de impactul pe care-l va avea aceasta lege: “Majoritatea tacuta ar trebui sa transmita acest mesaj catre decidentii politici: impactul legii trebuie atent analizat pentru ca s-ar putea sa fie mai mare si aiba un cost mai mare pentru societate”, a spus Oprescu.

Presedintele ARB recunoaste ca, pentru clientii cazuri sociale, se poate face mai mult si fiecare banca trebuie sa vina cu o solutie: “Sistemul bancar nu trebuie sa fie unit, ci trebuie sa fie inteles. Vina noastra a fost ca nu ne-am facut intelesi, asta este poate o carenta din punct de vedere al modalitatii in care am stiut sa investim in educatia financiara a clientilor, dar acest lucru trebuie sa se schimbe. Asistam in momentul de fata la o serie de luari de pozitii populiste care pot costa intreaga societate”.

Legea darii in plata a fost adoptata, luni, cu unanimitate de voturi, de senatorii, dar decizia finala apartine Camerei Deputatilor. Senatorii au decis ca programul Prima Casa sa nu fie scos de sub prevederile Legii darii in plata si, in acelasi timp, au admis amendamentului cerut de BNR care impunea un plafon maxim de 150.000 de euro pentru valoarea imobilelor cu destinatie de locuinta.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri