Valoarea activului net al Fondului Proprietatea va fi mai mare decat capitalul social al fondului, de 14,2 miliarde lei , a declarat Alexandru Paunescu, presedintele Fondului.
"Nu as putea sa spun ca activul net va fi cu foarte mult sau cu foarte putin mai mare decat capitalul social, de 3,9 miliarde euro, ci ca va fi mai mare. Nu se pune problema unor diferente de ordinul dublul sau triplul capitalului social", a explicat Paunescu pentru NewsIn. "Valoarea activelor fondului nu este cunoscuta in acest moment, este de fapt o lipsa de evaluare a activelor", a declarat Alexandru Paunescu. Totusi nu putem spune ca valoarea portofoliului este abstracta sau ca administram un portofoliu abstract, a adaugat Paunescu.

Fondul Proprietatea va face o evaluare a activelor sale imediat dupa aprobarea de catre Guvern a ordonantei de urgenta care modifica Legea de functionare a fondului nr. 247/2005. "Vrem sa facem o evaluare pentru a indeparta orice suspiciuni si orice discutii cu privire la valoarea activelor pe care le are Fondul Proprietatea", a subliniat Paunescu.

Caietul de sarcini pentru selectia evaluatorului Fondului Proprietatea este la ora actuala in curs de definitivare. "Criteriile de selectie vor fi finalizate pana la inceputul lunii octombrie si atunci vor fi clar prevazute. Va fi o licitatie internationala, iar cel care va fi selectat va trebui sa faca evaluarea capitalului social, a activelor pe metoda ceruta de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si va face o evaluare a activelor pe standarde internationale", a explicat Paunescu.

Potrivit acestuia, in selectarea evaluatorului vor conta experienta, daca este un nume cunoscut pe piata financiara si pretul. "Va fi prevazut un termen pentru finalizarea evaluarii. Ne dorim sa fie cat mai scurt posibil, astfel ca evaluarea sa fie gata pana la sfarsitul acestui an", a declarat Paunescu.
Capitalul social al Fondului Proprieatea va ramane la valoarea initiala, de 14,2 miliarde lei. "Capitalul social nu se va modifica, va ramine cu aceeasi valoare initiala. Ne dorim completarea capitalului social si nu cresterea capitalului social, pana la valoarea initiala. Nu este vorba ca nu ne ajunge pentru acordarea tuturor despagubirilor", a mai spus Paunescu.

Dividendele de la Oil Terminal, Conpet si Romgaz, recuperate

Fondul Proprietatea are trei procese pe rol pentru recuperarea dividendelor de la societatile Oil Terminal, Conpet si Romgaz, pe care ne asteptam sa le castigam si sa recuperam toate cheltuielile de judecata, a mai declarat Paunescu. Pana acum, Fondul Proprietatea a reusit sa obtina in procesul cu Oil Terminal suspendarea executarii hotararii actionarilor pana la definitivarea litigiului prin ordonanta presedentiala, prin sentinta pronuntata pe 6 septembrie. Compania Oil terminal a acordat in acest an dividende in suma de 3,173 milioane lei, dar nu a virat catre Fondul Proprietatea suma aferenta participatiei de 10%, de peste 300.000 lei.

"Nu putem aprecia suma exacta pe care contam sa o obtinem din dividende. Am inaintat o cifra sub rezerva aproximarii, de 140 milioane lei", a declarat Alexandru Paunescu. "Ne asteptam sa primim dividende de la societatile cu adevarat importante din portofoliu care s-au dus in alta parte decat la Fondul Proprietatea", a adaugat Paunescu.

Fondul Proprietatea a incasat, in acest an, dividende in valoare de 78,5 milioane de lei de la cinci dintre cele 114 societati din portofoliul sau. Cea mai mare suma a fost virata de SNP Petrom, care a platit dividende in valoare de 65,7 milioane lei. Potrivit estimarilor anterioare, Fondul ar mai avea de incasat aproape 60 milioane lei din dividende de la societatile din portofoliu. "Nu stiu sa spun valoarea totala a dividendelor pe care le mai avem de incasat in acest an, asteptam un calcul exact ca sa vedem ce intrari o sa fie", a declarat Paunescu.

In ceea ce priveste cheltuielile cu procesele aflate pe rol pentru recuperarea dividendelor, presedintele Fondului Proprietatea a explicat ca sunt sustinute din surse proprii. Cheltuielile de functionare a Fondului Proprietatea nu sunt asigurate din alte surse decat din banii nostri, din dividende si dobanzile la depozitele pe care le avem la banci, in principal din dividende. "Ca orice litigiu, are si costuri pentru ca este necesar ca avocatii sa se prezinte pentru a sustine cauza Fondului Proprietatea. Ne asteptam sa castigam aceste litigii si atunci cheltuielile de judecata vor fi deduse si platite de partea adversa. Oricum, acestea sunt litigii pe care Fondul Proprietatea le-a initiat pentru protejarea intereselor actionarilor", a mai spus Paunescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri