Conducerea IFC se va pronunta pe 6 noiembrie asupra imprumutului, care va fi folosit pentru a imbunatati portofoliul de credite al bancii romane pentru firmele mici si mijlocii si microfirme. IFC, care este actionar semnificativ la ProCredit Bank, ar putea acorda pentru prima oara un credit in lei pe piata romaneasca. Oficialii institutiei internationale se asteapta ca imprumutul sa finanteze afacerile intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) si ale microfirmelor pe termen lung.

"IMM-urile si microfirmele sunt motoarele cresterii, dar sunt neglijate de bancile comerciale mari, care sunt centrate pe finantari de tip corporate si retail", se arata in comunicatul IFC. Oficialii institutiei se asteapta prin acest imprumut, accesul IMM-urilor si microfirmelor la capitalul necesar sa fie mai facil. "Sustinand cresterea lor (n.red. a IMM-urilor si microfirmelor), proiectul va avea un efect stimulator prin incurajarea celorlalte institutii financiare sa mareasca imprumuturile catre acest sector de piata ce nu primeste finantarea necesara", a subliniat comunicatul institutiei economice internationale, informeaza NewsIn.

ProCredit Bank Romania, sucursala bancii ProCredit Holding, a obtinut, la finalul lui august, un profit dupa impozitare de 550.000 euro, dupa ce anul trecut banca a afisat un profit net de aproape 850.000 euro. Banca a deschis 23 de unitati in tara, potrivit informatiilor publicate pe site-ul oficial al bancii, si vrea sa ajunga la 30 pana la sfarsitul anului. Banca avea la sfarsitul lunii iunie active de 630 milioane lei si era a 24-a banca din sistemul roman dupa acest criteriu, cu o cota de piata de 0,44%.

La sfarsitul lunii iulie 2006, ProCredit Romania avea un portofoliu de credite de 1,8 milioane de euro, iar depozitele constitiuite insumau la nivelul intregului grup 1,5 milioane de euro, din care 80% contineau depuneri sub nivelul de 100 de euro.ProCredit Bank Romania este prima banca specializata pe imprumturi pentru IMM-uri si microfirme, dar este si singura banca a carei tinta principala este acest sector de piata.

Actionarul majoritar al bancii romanesti este ProCredit Holding din Germania, care detine 32,22% din actiunile ProCredit Bank Romania. Commerzbank controleaza 21,03% din capitalul social al bancii romanesti, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare are un pachet de 16,53% din actiuni, KFW are 13,21%, International Financial Corporation (IFC)- 12,06%, iar Internationale Projekt Consult are 4,96% din actiunile ProCredit Bank Romania.