"Inflatia preturilor de consum ar putea sa se deterioreze in ultimul trimestru al acestui an ca urmare a ajustarii programate a preturilor administrate si a accizelor", se arata in raportul asupra Romaniei publicat luni de Erste Bank. Analistii Erste Bank mai atrag atentia ca revizuirea deficitului bugetar in sensul adancirii acestuia pana la 2,5% din produsul intern brut (PIB) ar putea sa faca presiuni suplimentare asupra inflatiei.

"Din aceste motive estimam ca inflatia va ajunge la 6% la sfarsitul acestui an, iar la finele lui 2007 ne asteptam ca inflatia sa scada doar pana la 5%", sustin analistii Erste Bank. Prognozele Erste Bank arata ca analistii bancii se astepta ca inflatia anuala medie din 2006 sa scada la 7,2% de la 9,0% cat a fost anul trecut, iar in decembrie, rata anuala a inflatiei ar urma sa ajung la 6%, fata de 8,6% cat era la finele lui 2005, informeaza agentia NewsIn.

Studiul Erste Bank mai arata ca analistii acesteia se asteapta ca inflatia din Romania de la sfarsitul anului viitor sa reprezinte nivelul superior al intervalului de variatie avut in vedere de BNR, respectiv de 3-5%, in conditiile in care banca centrala tinteste o inflatie de 4% in decembrie 2007. Pentru sfarsitul lui 2008, analistii Erste estimeaza ca inflatia va scadea la 4%, ceea ce se apropie destul de mult de tinta de 3,8% a bancii centrale pentru acea perioada. Scaderea inflatiei pana la 3% este prevazuta de analistii Erste bank abia pentru 2009.

Progonzele Erste Bank sunt mai conservatoare decat estimarile bancii centrale, care se asteapta ca la sfarsitul acestui an rata inflatiei sa se intre 4 si 6%, cu o tinta de 5%.