Bugetul de stat a incheiat primul trimestru al acestui al acestui an pe excedent, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice (MFP). Atat veniturile, cat si cheltuielile au crescut in primele trei luni ale anului, insa veniturile care detin ponderea majoritara la buget, cele din TVA au scazut fata de primul trimestru al anului trecut, iar cheltuielile de investitii au fost mult sub cele din aceeasi perioada din 2016.

Potrivit Ministerului, “executia bugetului general consolidat pe primele trei luni ale anului 2017 s-a incheiat cu un excedent de 1,5 miliarde de lei, respectiv 0,19% din PIB, fata de 3 miliarde de lei, respectiv 0,4% din PIB, inregistrat la aceeasi perioada a anului 2016”.

In perioada mentionata, veniturile bugetare, in suma de 59,5 miliarde de lei, reprezentand 7,3% din PIB, au fost cu 7,1% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Veniturile din TVA si accize, sub cele din primul trimestru din 2016

“S-au inregistrat cresteri fata de anul precedent la incasarile din impozitul pesalarii si venit (+15,8%), contributiile sociale (+14,8%), impozitul pe comert exterior si tranzactiile internationale (+18,2%) si la venituri din capital (+12,7). Incasarile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut cu 60,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent. (…) In ceea ce priveste incasarile din TVA, acestea au inregistrat o scadere fata de primele trei luni ale anului 2016 cu 9,1%, pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2016. Totodata, incepand cu luna februarie 2017 se reflecta in incasari si efectele reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19%”, se mai arata in comunicatul Finantelor.

Si incasarile din accize au fost cu 7,4% mai mici comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, fiind influentate negativ de reducerea nivelului acestora pentru unele produse energetice incepand cu 1 ianuarie 2017 (supraacciza la carburanti-n.r.)

In schimb, s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate la nivelul administratiilor locale cu 50,1%, iar la bugetul de stat au crescut cu 21,2%.

Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate aferente trimestrului l 2017 sunt in suma de 2.9 miliarde lei, din care 2,7 miliarde lei reprezinta sume aferente proiectelor din domeniul agriculturii.

Cheltuielile cu salariile, cea mai mare crestere in primele trei luni ale anului

La capitolul cheltuieli, acestea au insumat 58 miliarde de lei, in crestere nominala de 10,4% fata de aceeasi perioada din anul precedent.

Cel mai mult au crescut cheltuielile de personal, cu 16,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent, fiind determinate de majorarile salariale acordate in a doua parte a anului 2016, precum si de cresterile salariale acordate in 2017.

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus cu 3,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, diminuarile inregistrandu-se la bugetul de stat (2,6%), si la nivelul administratiilor locale (2,5%). In acelasi timp,sumele platite de stat in contul dobanzilor au crescut cu 11,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent, mentinandu-se la acelasi nivel ca procent din Produsul Intern Brut, respectiv 0,3%.

Investitiile, din nou sacrificate

Totodata, subventiile sunt in crestere cu 114% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea majora provenind de la subventiile pentru sprijinirea producatorilor agricoli.

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de anul precedent cu 9,7%, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017, precum si alte masuri ce au fost aprobate in timpul anului 2016.

In schimb, cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 1,7 miliarde lei, respectiv 0,2% din PIB.

Anul trecut, in primul trimestru, cheltuielile pentru investitii au fost de 4,4 miliarde de lei, respectiv 0,6% din PIB.

Sursa foto: Shutterstock/ pedrosek

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri