IBM construieste o platforma blockchain destinata tranzactiilor financiare ale IMM-urilor

IBM construieste o platforma blockchain, tehnologie care sta la baza monedei virtuale bitcoin, pentru sapte banci europene mari, intre care HSBC si Deutsche Bank, scopul fiind simplificarea operatiunilor de finantare a relatiilor comerciale intre companiile mici si mijlocii, transmite Reuters.

Activitatile financiare din cadrul relatiilor comerciale au fost identificate intr-un sondaj efectuat de IBM si Economist Intelligence Unit in randul bancilor ca fiind unul dintre principalele sectoare in care tehnologia blockchain poate avea un efect pozitiv, potrivit News.ro.

Tehnologia blockchain ofera un sistem electronic de evidenta si tranzactii care permite tuturor partilor sa urmareasca documentatia intr-o retea sigura si care nu necesita verificari din partea unor terti. Acest sistem contrasteaza cu procesele actuale, in care tranzactiile comerciale implica pastrarea unor documente complicate si servicii internationale de curierat, acestea sunt vulnerabile la falsificarea documentelor si pot avea nevoie de o luna pentru a fi finalizate.

Vom avea o platforma care va aduce impreuna cumparatorii si vanzatorii, iar tranzactiile comerciale vor fi transparente din momentul in care este emis un ordin de cumparare si pana la plata

Hubert Bdenoot, director general pentru operatiuni de finantare a tranzactiilor la KSBC

Citeste si:
IBM și Bank of America aduc în Europa cloud banking-ul
IBM și Bank of America aduc...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Primul serviciu disponibil

"Primul serviciu care va fi disponibil pentru cumparatori si vanzatori este finantarea si acoperirea riscurilor, iar acesta va include un sistem de urmarire si tranzactionare, astfel incat cumparatorii si vanzatorii sa poata urmarii transferul fizic al bunurilor”, a spus Hubert Bdenoot.

"Digital Trade Chain Consortium", din care mai fac parte Societe Generale, Natixis, Rabobank si Unicredit, vrea ca platforma sa fie functionala si disponibila pentru companiile mixi si mijlocii pana la sfarsitul acestui an.

”In Europa exista peste 20 de milioane de firme mici si mijlocii, care asigura 85% dn locurile de munca, asa ca formeaza o parte esentiala a economiei si orice le poate facilita dezvoltarea va ajuta foarte mult”, a spus Keith Bear, vicepresedinte pentru piete financiare si director pentru blockchain la IBM.

Bdenoot a spus insa ca noua platforma nu va revolutiona dintr-o data piata. ”Nu cred ca este ceva care va intra pe piata si dintr-o data jumatate din IMM-uri vor fi pe platforma, nu cred ca este realist”, a apreciat Bdenoot, care crede ca este ceva care trebuie sa creasca.

Citeste si:
Noi obligații pentru sectorul criptomonedelor din România
Noi obligații pentru sectorul...

Sursa foto: Shutterstock/ MajestiX B

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri