BCR imprumuta 50 de milioane de euro de la BEI

Banca Europeana de Investitii (BEI) a aprobat, saptamana trecuta, un imprumut in valoare de 50 de milioane de euro, pentru Banca Comerciala Romana (BCR), destinat creditarii intreprinderilor mici si mijlocii (IMM).

Proiectul include finantarea IMM-urilor din domeniul protectiei mediului, conservarii energiei, infrastructurii, dezvoltarii unei economii bazate pe cunoastere, si celor din turism. De asemenea, programul prevede si finantarea municipalitatilor, potrivit NewsIn. Costul total al proiectului, depus de BCR la inceputul lunii septembrie, este de 100 de milioane de euro, din care BEI va finanta jumatate.

Banca Europeana de Investitii a acordat Romaniei, in perioada 1990-2005, credite in valoare de 4,3 miliarde de dolari pentru proiecte legate de aderarea la Uniunea Europeana (UE). Dupa aderarea la UE, Romania va deveni actionar al bancii, urmand a avea un reprezentant in Consiliul Guvernatorilor si membrii in Consiliul Director. Dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania va contribui la capitalul subscris al BEI cu 42,3 milioane de euro.

Aproximativ 61% din creditele acordate Romaniei au fost catre domeniul transporturilor, 15% s-au indreptat catre proiecte vizand mediul inconjurator, iar 7% au mers catre sanatate si educatie. Principalele proiecte de transport sunt reabilitarea caii ferate pe coridorul pan-european IV (300 de milioane de euro, cofinantare alaturi de ISPA), reabilitarea infrastructurii rutiere pe coridorul european VI (350 de milioane de euro), construirea autostrazii Cernavoda-Constanta (187,5 milioane de euro).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri