Indicele ROBOR la 3 luni, a carui evolutie afecteaza majoritatea creditelor in lei cu dobanda variabila, s-a mentinut in sedinta de astazi la valoarea de 3,10% pe an, dupa ce in sedinta anterioara inregistrase o scadere minora de 0,01 puncte procentuale, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

Pe acelasi trend au mers si alte trei scadente, respectiv ROBOR overnight (O/N), la 6 luni si la 12 luni. Astfel ROBOR overnight s-a mentinut la 2,40% pe an dupa ce in sedinta anterioara scazuse cu 0,04 puncte procentuale. ROBOR la 6 luni a ramas la 3,37% pe an, stagnand pentru a 3-a sedinta consecutiva. In ceea ce priveste scadenta la 9 luni, acesta a ramas la 3,45% pe an, stagnand pentru a 4-a sedinta consecutiva.

Scadentele care nu si-au mentinut valoarea inregistrata in sedintele anterioare sunt ROBOR la 2 zile, la o saptamana, la o luna si la 12 luni, insa nici o evolutie semnficativa nu putem spune ca au avut. Astfel, ROBOR la 2 zile a scazut cu 0,02 puncte procentuale fata de sedinta anterioara, situandu-se astazi la 2,40%. ROBOR la o saptamana a scazut cu 0,01 puncte procentuale fata de sedinta anterioara fiind acum la valoarea de 2,50% pe an. De asemenea, tot aceeasi scadere a avut loc si in cazul scadentei ROBOR la o luna, care se situeaza astazi la 3,04% pe an, fata de 3,05% pe an in sedinta anterioara.

Scadenta ROBOR la 12 luni este singura care a crescut, insa minor, cu 0,01 puncte procentuale. Acesta se situeaza astazi la 3,51%.

BNR: Venitul disponibil real...
Citeste si: BNR: Majorarea salariilor in sectorul public, riscanta pentru economie

Cresterea inflatiei se va rasfrange asupra indicelui ROBOR

Avand in vedere ca in luna august inflatia anuala a urcat la 5,1%, pe fondul scumpirii marfurilor nealimentare cu 6,8%, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, este de asteptat ca aceasta evolutie sa puna presiune pe dobanzi, ducand la o crestere a indicelui ROBOR.

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat ca, in luna august, inflatia anuala a urcat la 5,1% pe fondul scumpirii marfurilor nealimentare cu 6,8% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut. In schimb, preturile la alimente si servcii au crescut cu tare sub medie. Cel mai mult, in august fata de iulie, s-au scumpit serviciile postale (cu 21,5%), gazele naturale (cu 5,6%) si citricele (cu 3%). Scumpiri importante s-au consemnat si la energie si transport aerian (cu peste 2%).

Inflatia anuala a revenit peste pragul de 5% in august, dupa o usoara temperare in iulie, la 4,56%. Anterior, cresterea preturilor s-a plasat peste acest nivel timp de trei luni la rand (aprilie, mai, iunie).

BNR: Investitiile straine...
Citeste si: Investitorii nu mai au rabdare cu Romania

Sursa foto: Cristina Jurca / Shutterstock.com