Indicele ROBOR la 3 luni, a carui evolutie afecteaza majoritatea creditelor in lei cu dobanda variabila, s-a mentinut pentru a doua sedinta consecutiva din aceasta saptamana la valoarea de 3,10% pe an, conform datelor pulicate de Banca Nationala a Romaniei.

La aceasi valoare au ramas si ROBOR la 1 luna si la 6 luni, respectiv 3,04% pe an si 3,37% pe an. Scadentele care nu si-au mentinut valoarea in sedintele anterioare sunt ROBOR overnight (O/N), ROBOR la 2 zile, ROBOR la 1 saptamana, ROBOR la 9 luni si la 12 luni.

Astfel, ROBOR overnight a crescut cu 0,01 puncte procentuale fata de sedinta anterioara, situandu-se astazi la 2,41% pe an. Un scenariu identic a avut loc si in cazul indicelui ROBOR la 2 zile, care, de asemenea, a crescut de la 2,40% pe an la 2,41% pe an.

ROBOR la 1 saptamana a scazut cu 0,01 puncte procentuale, de la 2,50% pe an la 2,49% pe an. Tot o scadere de 0,01 puncte procentuale a inregistrat si ROBOR la 9 luni, care se situeaza astazi la 3,44% pe an, dar si ROBOR la 12 luni a carui valoare este de 3,50% pe an.

ROBOR la 3 luni inregistreaza...
Citeste si: ROBOR la 3 luni inregistreaza prima crestere din 2019: cat este

Cresterea inflatiei va lovi in ROBOR, afectand romanii cu credite in lei cu dobanda variabila

Inflatia anuala a urcat in luna august la 5,1% pe an, dupa o usoara temperare in luna iulie la 4,56%, si este de asteptat ca aceasta crestere sa puna presiune pe dobanzi, ducand la o crestere a indicelui ROBOR.

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat ca, in luna august, inflatia anuala a urcat la 5,1% pe fondul scumpirii marfurilor nealimentare cu 6,8% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut. In schimb, preturile la alimente si servcii au crescut cu tare sub medie. Cel mai mult, in august fata de iulie, s-au scumpit serviciile postale (cu 21,5%), gazele naturale (cu 5,6%) si citricele (cu 3%). Scumpiri importante s-au consemnat si la energie si transport aerian (cu peste 2%).

Sursa foto: By Theodor Negru / Shutterstock.com