Indicii ROBOR incheie anul in usoara scadere fata de sedinta precedenta. Cu toate acestea, ROBOR la 3 luni, care stagneaza, este cu aproape un punct procentual mai mare decat in urma cu un an. Nivelul de astazi, 31 decembrie 2018, al indicelui la 3 luni este important pentru clientii cu credite in lei, pentru ca in functie de acesta se calculeaza rata pe urmatoarele trei luni. Cum a evoluat fata de trimestrul trecut si ce se intampla cu ratele la credite in urmatorul trimestru?

In ultima zi din 2018, ROBOR overnight a scazut cu 0,1 puncte procentuale, de la 2,79% pe an la 2,69% pe an, iar ROBOR la 2 zile a coborat in acelasi ritm, de la 2,81% pe an la 2,71% pe an. In acelasi timp, ROBOR la 1 saptamana a scazut cu 0,05 puncte procentuale, la 2,78% pe an, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

ROBOR la 3 luni, in scadere fata de trimestrul trecut

ROBOR la 1 luna a urmat acelasi trend, scazand, luni, cu 0,02 puncte procentuale, de la 2,86% pe an la 2,84% pe an, in timp ce ROBOR la 6 si 9 luni si-au redus valoarea cu 0,03 respectiv 0,01 puncte procentuale, la 3,3% pe an si 3,42% pe an. La 12 luni, indicele a scazut cu 0,01 puncte procentuale si incheie anul la 3,51% pe an.

Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza majoritatea creditelor in lei cu dobanda variabila de pe piata interbancara, a stagnat la 3,02% pe an. Valoarea de astazi se ia in calcul de anumite banci pentru actualizarea dobanzilor la creditele in lei. Astfel, pentru urmatoarele trei luni, clientii care au ca referinta valoarea ROBOR din ultima zi a trimestrului vor avea rate mai mici la credite, avand in vedere ca precedenta actualizare s-a realizat la valoarea de 3,17% pe an (din 28 septembrie 2018).

Taxa pe ROBOR - care sunt perspectivele in 2019?

Indicele ROBOR capata o importanta mult mai mare incepand cu 2019 pentru ca, in functie de evolutia acestui indicator (cu sacdenta la 3 si 6 luni) bancile vor plati statului o taxa pe active, mai exact daca media trimestriala a acestor indici va depasi 2% pe an.

Iar depasirea acestui nivel este foarte probabila avand in vedere ca analistii financiar-bancari din Romania anticipeaza ca, peste 12 luni, ROBOR la 3 luni se va situa in jurul valorii de 3,64% pe an. Aceasta estimare are la baza revenirea pe crestere a inflatiei, care este prognozata la aproximativ 4,3% peste 12 luni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri