Leul s-a intarit, joi, in raport cu principalele valute. Cursul de schimb leu/euro a scazut cu aproximativ jumatate de ban iar cotatia fata de dolarul american a scazut cu aproape doi bani de la o zi la alta.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, 21 martie, un curs de 4,7558 lei/euro, cu 0,49 bani (0,1%) sub cel din sedinta precedenta, cand cotatia a urcat la 4,7607 lei/euro.

Leul a inceput saptamana in crestere, pe fondul anuntului agentiei de evaluare financiara Standard &Poor’s cu privire la mentinerea perspectivei stabile a ratingului Romaniei. Ulterior, insa, moneda nationala a revenit pe scadere dupa ce BNR a anuntat datele cu privire la deficitul de cont curent, care a urcat de peste 16 ori in ianuarie 2019 fata de ianuarie 2018 (de la 7 milioane de euro la 114 milioane de euro). Deficitul de cont curent (diferenta dintre valuta care intra in tara si cea care iese) este principalul indicator care influeteaza cursul de schimb (cu cat este mai mare, cu atat presiunea de depreciere este mai mare).

Curs BNR pentru dolar: leul se apreciaza mai puternic

Moneda nationala a urcat, joi, si in raport cu dolarul american mai rapid decat de obicei. Pentru moneda americana, Banca Nationala a publicat un curs de 4,1758 lei/dolar, in scadere cu 1,81 bani (0,43%) de la 4,1939 lei/dolar, raport inregistrat cu o zi in urma.

Moneda americana este cotata indirect pe piata valutara de la Bucuresti, prin intermdiul monedei unice europane, astfel ca aprecierea leului in fata dolarului nu poate fi asociata cu un eveniment intern. De aceea, cresterea de joi a leului se poate explica doar prin deprecierea dolarului pe plan extern in raport cu moneda unica europeana. In sedinta de joi, raportul euro/dolar a urcat peste pragul de 1,14 dolari/euro, unul ridicat daca ne raportam la evolutia din ultimele saptamani.

Moneda elvetiana, urmarita de persoanele care au in derulare credite in aceasta moneda, contractate in perioada anterioara crizei, este cotata la Bucuresti dupa aceeasi formula ca si dolarul american.

Asadar, in sedinta de joi, BNR a publicat, pentru franc, un curs de 4,2011 lei/franc, in urcare comparativ cu sedinta anterioara, cand un franc valora 4,1976 lei/franc.

Cursul euro in regiune - apreciere pe linie

Contrar evolutiei din Romania, unde a scazut in raport cu leul, euro s-a apreciat fata de celelalte monede din regiune, respectiv coroana ceha, forintul unguresc si zlotul polonez. Astfel, la jumatatea sedintei de tranzactionare de joi, coroana ceha era in scadere fata de euro cu 0,04%, iar zlotul polonez si forintul unguresc scadeau cu 0,11%, respectiv 0,28%.

Moneda nationala isi revine usor, asadar, cursul scazand sub pragul de 4,76 lei, dar ramane de vazut cat timp va rezista sub acest nivel, avand in vedere tensiunile macroeconomice tot mai adanci. Datele publicate luni de Banca Nationala a Romaniei,c u privire la evolutia deficitului de cont curent, nu sunt deloc incurajatoare pentru evolutia cursului de schimb. In prima luna a anului, deficitul de cont curent s-a situat la 114 milioane de euro, in crestere accelerata de la 7 milioane de euro in aceeasi luna a anului trecut. Deficitul de cont curent este alimentat in special de balanta bunurilor (importuri mult mai mari decat exprturi).

La randul sau, Institutul National de Statistica a publicat recent datele cu privire la inflatia pe februarie si pe cele referitoare la deficitul comercial pe prima luna a anului. Nici acestea nu sunt favorabile monedei nationale, din cauza faptului ca inflatia se apropie din nou de 4%, iar deficitul comercial urca intr-o singura luna cu peste 60%, pe fondul unei evolutii dezamagitoare a exporturilor.

Se confirma, astfel, estimarile economistilor, care avertizeaza de mai multa vreme ca leul se va deprecia constant in fata euro, din cauza dezechilibrelor macroeconomice tot mai adanci si fara perspectiva de corectare in perioada urmatoare (deficitul bugetar si deficitul de cont curent).

Peste un an, analistii financiari participanti la sondajul lunar derulat de CFA Romania vad cursul euro/leu la aproape 4,9 lei/euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri