Moneda nationala s-a depreciat, marti, in fata principalelor valute, dupa un inceput de saptamana in crestere. La cat a ajuns cursul BNR?

In sedinta de marti, 7 mai, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat, pentru euro, un curs de schimb de 4,7586 lei/euro, in urcare cu 0,34 bani (0,07%), de la 4,7552 lei/euro, cotatia din ziua precedenta.

Curs BNR pentru dolar: leul se depreciaza usor

Fata de moneda americana, leul s-a depreciat doar marginal, dupa o apreciere mai consistenta inregistrata in sedinta precedenta. Astfel, BNR a anuntat pentru dolar un curs oficial de 4,2486 lei/dolar, cu doar 0,04 bani (0,01%) mai mult fata de cotatia din sedinta anterioara, cand cursul anuntat de BNR a fost de 4,2482 lei/dolar. Moneda romaneasca a fluctuat destul de amplu in raport cu dolarului american in ultima perioada, leul depreciindu-se pana la 4,2739 lei/dolar in urma cu o saptamana, insa a revenit usor ulterior. Raportul dintre leu si dolarul american este stabilit, insa, exclusiv pe baza cotatiei euro/dolar pe plan internationa, astfal ca nici aprecierea si nici deprecierea leului in fata monedei americane nu pot fi puse pe evolutia unor indicatori interni.

Asadar, evolutia leului fata de moneda americana din ultimele sedinte se explica prin aprecierea dolarului in fata euro pe plan extern. Raportul a urcat, marti, usor peste pragul de 1,12 dolari/euro si, avand in vedere aprecierea euro si fata de moneda romaneasca, raportul dolar/leu a ramas relativ constant.

Moneda elvetiana, pentru care BNR calculeaza cursul dupa aceeasi formula, a scazut, insa, in sedinta de marti fata de leul romanesc. Cursul oficial anuntat de BNR s-a ridicat la 4,1707 lei/franc, cu 0,29 bani sub cotatia de luni, de 4,1736 lei/franc. Moneda elvetiana este in urmarita in special de clientii bancilor care au de rambursat credite contractate in aceasta valuta in perioada pre-criza.

Cursul euro in regiune - euro castiga teren

In regiune, de aceasta data, euro a evoluat in aceeasi directie ca si pe piata romaneasca. Moneda europeana a urcat fata de monedele nationale din zona, insa in cazul coroanei cehe cresterea a fost doar marginala. La jumatatea sedintei de tranzactionare de marti, fata de coraoana ceha, euro avea un avans de doar 0,01%, insa fata de forintul unguresc crestea cu 0,11%, iar fata de zlotul polonez urca cu 0,08%.

Moneda romaneasca evolueaza relativ stabil in raport cu moneda unica europeana in aceasta perioada, insa asteptarile analistilor sunt de depreciere pentru moneda nationala din cauza deficitelor in crestere.

Acestia anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel, valoarea media a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7885 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea media a cursului anticipat este de 4,8462 lei/euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri