Cate miliarde vrea Ministerul de Finante sa imprumute de la banci luna aceasta

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a planificat, in noiembrie 2019, imprumuturi de la bancile comerciale de 4,11 miliarde de lei, din care 200 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont si 3,4 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligatiuni de stat, la care se poate adauga suma de 510 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.

Suma este mai mare cu 115 milioane lei fata de cea programata pentru luna octombrie si va fi destinata refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat, conform Agerpres.ro.

Deficitul bugetar inregistrat in primele 9 luni ale acestui an, 2,62%, este cu peste 60% mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, cand s-a situat la 16,8 miliarde de lei, respectiv 1,77% din PIB.

Pe 21 noiembrie este programata o licitatie pentru certificate de trezorerie cu discont, in valoare de 200 de milioane de lei, pe o perioada de 364 de zile. Data scadentei este la 25 noiembrie 2020.

De asemenea, Finantele au programat si opt emisiuni de obligatiuni de tip benchmark, cu o valoare totala de 3,4 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentara de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea initiala a emisiunii de obligatiuni (510 milioane de lei in total). Emisiunile vor fi de 200 milioane lei (doua emisiuni), 400 milioane lei, 500 milioane lei (patru emisiuni) si 600 milioane lei.

Citeste si:
România trebuie să recupereze 570 de milioane de euro de la CFR Marfă
Comisia Europeană: România...

Sursa foto: Mircea Moira / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri