Oricat de mult ti-ai dori sa te muti din chirie in propria ta locuinta, trebuie sa intelegi ca acest pas reprezinta un angajament pe termen lung, care vine la pachet cu o serie de obligatii.

Esti constient de veniturile si cheltuielile pe care le ai?

sursa foto: wutzkohphoto / Shutterstock.com

In momentul in care ai decis ca vrei sa iti iei o locuinta prin intermediul unui credit imobiliar, analizeaza-ti veniturile si cheltuielile pe care le ai. Nu lua in calcul doar chiria si utilitatile pe care le platesti acum, ci uita-te si la celelalte costuri ale vietii, banii pe care ii dai pe mancare, iesiri in oras etc.

Incearca sa iti echilibrezi bugetul in asa fel incat sa te poti bucura de hobby-urile pe care le aveai inainte de a contracta creditul.

Citeste si:
Cat de scump este sa fii proprietar in Bucuresti in 2020?
Cat de scump este sa fii...

Stii ce avans trebuie sa platesti?

In ceea ce priveste creditul Prima Casa, avansul este de minim 5% din valoarea imobilului, in timp ce pentru un credit ipotecar acesta este de minim 15%. Insa, dincolo de acest avans, mai sunt o serie de plati pe care trebuie sa le efectuezi. Pentru Creditul Prima Casa, gasesti AICI toate costurile, in timp ce pentru creditul ipotecar le poti consulta AICI.

Ai verificat la cat iti poate ajunge rata?

sursa foto: guteksk7/ Shutterstock.com

Pentru a-ti putea pregati bugetul cat mai bine si ati face o idee despre efortul financiar ce urmeaza sa il faci, apeleaza la un calculator de credite care iti va oferi suma estimativa pe care urmeaza sa o platesti. Gasesti unul AICI.

Te-ai gandit in ce zona ai dori sa fie viitoarea ta locuinta?

Pentru ca urmeaza sa stai ceva timp in viitoarea ta locuinta, nu lasa entuziasmul oferit de posibilitatea de a obtine un credit ipotecar sa te faca sa alegi din impuls, fara a analiza cu atentie ofertele din piata. Ai mai multe canale la dispozitie, precum online pe platformele acreditate pentru acest tip de activitate, prin intermediul prietenilor sau mergand la sediul unei agentii imobiliare.

Citeste si:
Finantele: Avem in vedere un plafon de 2 MLD. lei pentru Prima Casa
Ministerul de Finante: Avem...

Odata ce ti-ai raspuns la intrebarile de mai sus, este timpul sa mergi la banca pentru a afla suma pe care ti-o pot oferi si pentru a-ti explica toate aspectele ce tin de creditul pe care urmeaza sa il contractezi.

Speram ca te-am ajutat sa faci un pas important in implinirea unuia dintre obiectivele pe care le ai pentru anul 2020, iar in cazul in care mai ai si alte intrebari, poti apela la platforma Intreb BT sau poti consulta un ghid complet AICI.

Sursa foto: fizkes / Shutterstock.com