Sase companii de asigurari din Austria, Franta, Lichstenstein, Luxemburg si Ungaria, au notificat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) de intentia de a desfasura activitati pe piata romaneasca, in baza principiului liberei circulatii a serviciilor, potrivit informatiilor de pe site-ul CSA.

Noile companii sunt OeKB Versicherung AG din Austria, AXA Corporate Solutions Assurance si Compagnie Francaise d'Assurance pour le Commerce Exterieur (COFACE) din Franta, CartPrint Insurance din Lichstenstein, Euresa-life din Luxemburg si divizia din Ungaria a companiei italiene Generali.

OeKB Versicherung face parte din grupul financiar austriac Oesterreichische Kontrollbank (OeKB) si ofera servicii de asigurari de credit. Potrivit informatiilor de pe portalul OeKB Versicherung, polita de asigurare include si insolventa, costurile de refacere si riscurile politice. OeKB a inclus, pe 5 februarie, Romania in baza de date, cu un rating de 3 din 7. Institutia austriaca nu asigura decat creditele in tari care au un asemenea calificativ. Pentru Romania, OeKB acopera in procent de 100% impactul riscurilor politice. Potrivit informatiilor publicate de CSA, OeKB Versicherung a cerut sa poata oferi pe piata din Romania doar asigurarile de credite.

AXA Corporate Solutions Assurance este divizia de solutii pentru companii a celui de-al doilea jucator european pe piata asigurarilor, AXA. CSA nu a publicat, pana in momentul de fata, tipurile de asigurari ce urmeaza sa fie oferite in Romania de AXA Corporate Solutions.

AXA va activa pe piata romaneasca a asigurarilor, printr-una din diviziile sale germane, AXA Versicherungs Aktiengesellschaft, in baza principiului liberei circulatii a serviciilor, notificand CSA in acest sens. Veniturile companiei de asigurari AXA, al doilea mare asigurator european, au crescut, in 2006, cu 9,9% fata de 2005, atingand valoarea de 78,7 miliarde euro, datorita conditiilor favorabile de pe piata mondiala a asigurarilor.

Compagnie Francaise d'Assurance pour le Commerce Exterieur (Coface), din Franta specializata in asigurarea creditelor, intentioneaza sa ofere produse pe piata romaneasca. Potrivit informatiilor de pe site-ul CSA, divizia franceza a Coface va putea oferi asigurari de bunuri in tranzit, de incendiu si alte calamitati naturale, de credite, de garantii, de pierderi financiare si de protectie juridica.

Coface Austria Kreditversicherung AG a notificat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) cu privire la intentia de a deschide o sucursala in Romania, in baza dreptului de stabilire. "Coface Romania Credit Management SRL este specializata in servicii de rapoarte de credit, monitorizare a pietelor, recuperare debite, urmarire facturi si consultanta de risc, iar Coface Austria Kreditversicherung AG, compania noastra mama, va oferi, pe piata romaneasca, asigurari de credite si garantii", au declarat pentru NewsIn, reprezentantii companiei. Coface este una dintre cele mai mari companii de asigurari de credite din lume, cu o cota de piata estimata de 18% la nivel mondial si, totodata, lider pe piata globala a asigurarilor de credite pentru exporturi, cu o cota de piata de 25%.

CartPrint Insurance din Lichtenstein va putea oferi in Romania asigurari de bunuri, de incendiu si alte calamitati naturale, de credite si de pierderi financiare.

Euresa-life este o companie ce ofera asigurari de viata si vinde produse in diverse tari europene. Compania gestioneaza active in valoare de peste un miliard euro. Grupul de asigurari belgian P&V detine 90% din titlurile asiguratorului din Luxemburg. Compania Euresa-life nu a comunicat gama de clase de asigurari ce vor fi acoperite pe piata din Romania.

Divizia ungureasca a italienilor de la Generali vine in Romania sa ofere asigurari de mijloace de transport terestru (altele decat feroviare), de bunuri in tranzit, de incendiu si alte calamitati naturale si de raspundere civila pentru autovehicule (RCA).

Generali mai este prezent in Romania prin Generali Asigurari SA, subsidiara romaneasca a grupului italian Generali. Generali Asigurari a subscris, in primele noua luni ale anului 2006, un volum total de prime brute de 210,88 milioane lei (59,8 milioane euro), cu 137,75 % mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut. Generali Asigurari este parte a grupului international Generali, unul dintre cele mai vechi din lume. Cu o intrerupere in perioada 1948 - 1993, compania este prezenta pe piata romaneasca incepand cu anul 1835. Compania Generali, cel mai mare asigurator italian, a anuntat un profit net de 1,94 miliarde de euro (2,5 miliarde de dolari), in primele noua luni ale anului, cu 23% mai mult, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2005.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, orice asigurator sau intermediar in asigurari, autorizat in oricare din celelalte state membre ale Spatiului Economic European (SEE), poate activa in Romania, fie direct, fie prin intermediul unei sucursale, fara ca pentru aceasta sa aiba nevoie de inca o autorizatie din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, precizeaza institutia.

"In vederea informarii publicului si protejarii intereselor asiguratilor, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor face cunoscut faptul ca societatile de asigurari autorizate in oricare dintre statele membre SEE si care vor desfasura activitatea si in Romania se supun autoritatii de reglementare care le-a autorizat si nu intra in sfera de supraveghere a CSA. Astfel, desi reclamatiile pot fi depuse si la CSA, aceasta nu are atributia legala de a solutiona reclamatiile facute de asiguratii care au incheiat contracte de asigurare cu societatile mai sus mentionate", avertizeaza institutia.

De la 1 ianuarie 2007, un numar de 48 de asiguratori din strainatate au notificat CSA cu privire la intentia lor de a desfasura activitate de asigurare in Romania, in baza principiului liberei circulatii a serviciilor, direct din tara in care sunt inregistrati. O singura companie straina, Coface Austria Kreditversicherung AG, a notificat CSA cu privire la intentia de a deschide o sucursala in Romania, in baza dreptului de stabilire.

Volumul primelor brute subscrise aferente contractelor de asigurare incheiate pe piata romaneasca in perioada 1 ianuarie 30 septembrie 2006 a fost de 4,25 miliarde lei (circa 1,20 miliarde euro), potrivit raportarilor societatilor de asigurari la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Din acest total, primele brute subscrise aferente contractelor de asigurari generale s-au cifrat la 3,43 miliarde lei, in timp ce asigurarile de viata au generat prime subscrise in suma de 811,29 milioane lei. Primele subscrise in primele trei trimestre din 2006, aferente ambelor categorii de asigurare, reprezinta 96% din volumul inregistrat in cursul intregului an 2005. In cazul categoriei de asigurari generale, acest procent este de 102%, iar in cazul asigurarilor de viata, de 78%, potrivit datelor CSA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri