Piata romaneasca a asigurarilor de viata ar putea atinge valoarea de trei miliarde lei in 2010, ceea ce ar reprezenta, la acel moment, aproape o treime (30%)din totalul pietei asigurarilor, potrivit presedintelui ING Asigurari de Viata, Bram Boon
In acest moment, asigurarile de viata reprezinta in Romania o piata emergenta, avand o valoare de 1,25 miliarde lei (300 milioane euro), ceea ce inseamna o rata de penetrare de doar 0,4% din produsul intern brut (PIB) fata de o medie de 5% din PIB la nivelul intregii Europe. Densitatea asigurarilor de viata in Romania este de doar 57 lei pe cap de locuitor anual, iar piata asigurarilor de viata reprezinta sub 25% din totalul pietei asigurarilor fata de o medie de 60% in Europa, a mai spus presedintele ING Asigurari de Viata.

"Populatia romaneasca nu are exercitiul planificarii financiare pe termen mediu si lung, ceea ce determina faptul ca romanii cheltuiesc pentru produse de asigurari doar 1,6% din totalul cheltuielilor lor, in timp ce 27,3% reprezinta cheltuieli generale de consum. imbunatatirea indicatorilor macroeconomici, transferul responsabilitatii sociale catre sectorul privat precum si scaderea randamentelor instrumentelor traditionale de economisire, cum ar fi depozitele bancare, vor determina dezvoltarea in viitor a pietei asigurarilor de viata din Romania", a explicat Boon, citat de NewsIn.

Presedintele ING Asigurari de Viata a dat drept exemplu faptul ca, in acest moment, in Romania creditele pentru persoane fizice reprezinta doar 11% din PIB, unul dintre cele mai mici procente din tarile din centrul si estul Europei. Acest grad redus de mediere financiara reprezentand o oportunitate de dezvoltare pentru produsele de protectie financiara.

Gradul de penetrare al asigurarilor a atins in 2006 nivelul de 1,65% din produsul intern brut (PIB), fata de 1,54% in 2005, potrivit estimarilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Valoarea totala a primelor brute subscrise pe piata romaneasca a asigurarilor a fost in 2006 de 1,6 miliarde euro, in crestere cu 34% fata de 2005.

Pe segmentul asigurarilor generale s-au subscris in 2006 prime brute de 1,3 miliarde euro, cu 40% mai mult decat in 2005, in timp ce la asigurarile de viata s-au inregistrat afaceri de 300 milioane euro, in crestere cu 13% fata de anul precedent. La sfarsitul anului 2006, erau in vigoare 12,9 milioane de contracte de asigurare, din care 7,6 milioane reprezentau contracte de asigurari generale si 5,3 milioane contracte de asigurari de viata.

In 2006, companiile de asigurari au platit despagubiri de peste 740 milioane euro, in crestere cu 43% fata de 2005, din care 700 milioane euro despagubiri la contracte de asigurari generale si 40 milioane euro la asigurari de viata. Rata medie a daunei pentru asigurarile generale a fost in 2006 de circa 65%, potrivit datelor CSA.

Primele brute cedate in reasigurare s-au cifrat in 2006 la valoarea de 430 milioane euro, din care 98% au fost aferente contractelor de asigurari generale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri