iFactor, Fintech-ul românesc care a dezvoltat o platformă de finanțare alternativă pentru IMM-uri, a câștigat competiția Elevator Lab din acest an, urmând să dezvolte împreună cu specialiștii din Raiffeisen un proiect care să îmbunătățească produsul de factoring al băncii și, dacă se dovedește viabil, să îl implementeze în toate piețele în care grupul austriac este prezent.

Potrivit declarațiilor făcute de Andreea Porojan, Fintech Partnerships Manager la Raiffeisen Bank România, programul Elevator Lab din acest an, realizat alături de Raiffeisen Bulgaria, a avut doi câștigători, iFactor (din România) și Synerise (din Polonia). Cele două startup-uri au fost selectate din peste 75 de aplicații, din 24 de țări.

Echipa iFactor a aplicat cu modulul de analiză avansată - iFactor Pure Analytics module - care folosește algoritmi de AI și machine learning pentru a crea un scor de credit mai bun pe segmentul IMM-urilor, reducând astfel riscul de fraudă sau de default.

Astfel, iFactor va ajuta banca să îmbunătățească produsul de factoring, în timp ce Synerise va aduna date comportamentale din aplicația de mobile banking, pentru a prezice momentele în care clienții Raiffeisen nu mai sunt mulțumiți de produsele bancare, cu scopul de a crește retenția și a oferi soluțiile potrivite.

"Acum urmează cea mai importantă etapă, cea de accelerare. Vom lucra împreună cu aceste startup-uri la un 'proof of concept' (POC), ceea ce se traduce prin demonstrarea faptului că proiectul are viabilitate. Astfel, vom începe să testăm o soluție pe care o alegem împreună cu fiecare Fintech. Perioada de accelerare va fi de 4-5 luni, iar pe la jumătatea lunii martie vom avea primele rezultate ale POC-ului, pe care le vom prezenta board-ului Raiffeisen. Urmează apoi să luăm o decizie dacă extindem perioada de proof of concept sau trecem la implementare", a declarat Andreea Porojan în cadrul podcastului Future Banking.

Puteți asculta integral podcastul aici.👇

Pentru a arăta că stigmatul de "elefanți" ai serviciilor financiare nu se mai aplică, multe bănci au început să colaboreze cu Fintech-urile și să adopte un mod de lucru mai agil, care să le permită să aducă produse noi pe piață în câteva luni. Acesta este și rolul programului Elevator Lab, iar cele două startup-uri câștigătoare vor dezvolta în doar câteva luni o soluție în programul de accelerare.

"Acum începem cu adevărat să construim alături de ei, având în vizor obiectivul de a realiza un parteneriat scalabil la nivelul grupului Raiffeisen. Ne-am uitat în primul rând la experiența startup-urilor în dezvoltarea temelor comunicate, respectiv analiza avansată de date și soluții de loializare pentru companii, dar și la use case-urile propuse pentru a fi testate în perioada de accelerare a programului și cum se potrivesc acestea cu strategia băncii. Nu în ultimul rând, ne-am uitat la oamenii din spatele companiilor, la echipe, pentru că sunt un factor important al succesului", a explicat specialistul Raiffeisen Bank România motivele care au dus la alegere iFactor și Synerise.

În 2018, banca mamă – Raiffeisen Bank International – a adus în România programul de accelerare și parteneriat Elevator Lab, ediția din acest an fiind dedicată proiectelor din zona de analiză avansată de date și soluții de loializare pentru companii. De la lansare, Raiffeisen a încheiat peste 9 parteneriate cu startup-urile din acest program, iar diverse soluții au fost adoptate la nivel de grup sau sunt în curs de implementare.

Tot din 2018, grupul Raiffesen investește și capital (equity - n.r.) în startup-urile de tip Fintech, prin brațul de venture capital Elevator Ventures. Fondul are ca obiectiv investițiile în startup-urile de Fintech și de tehnologie care au deja soluții și produse cu tracțiune și până acum a realizat 7 plasamente, cel mai recent fiind într-o “neo-bancă”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri