Criptomonedele şi activele similare sunt un pericol pentru populaţie, a avertizat Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei (BoE), reiterând îngrijorarea sa în privinţa acestora. "Sincer, sunt sceptic în legătură cu criptoactivele, deoarece ele sunt periculoase şi există în prezent un entuziasm imens", a declarat Bailey, în faţa Comitetului financiar al Parlamentului Marii Britanii, scrie economictimes.indiatimes.com.

Criptomonedele „nu au valoare intrinsecă” și oamenii care investesc în acestea ar trebui să fie pregătiți să-și piardă toți banii, a declarat guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey. Valutele digitale precum Bitcoin, Ether sau chiar Dogecoin s-au aflat pe val în acest an, amintind anumitor investitori de bula din anul 2017, în care Bitcoin a explodat către prețul de 20 000 de dolari, însă doar pentru a se prăbuși la nivelul de 3 122 de dolari un an mai târziu.

Întrebat la o conferință de presă despre creșterea valorii criptomonedelor, Bailey a răspuns că „acestea nu au valoare intrinsecă. Asta nu înseamnă că oamenii nu pun preț pe ele, pentru că pot avea valoare extrinsecă. Dar nu au valoare intrinsecă”. „O să spun asta din nou foarte direct”, a adăugat guvernatorul. „Cumpărați-le doar dacă sunteți pregătiți să vă pierdeți toți banii”, mai scrie CNBC.

Comentariile lui Bailey reprezintă reluarea unui avertisment similar venit din partea Autorității pentru Conduită Financiară a Marii Britanii (FCA). „Investirea în criptoactive ori investițiile și împrumuturile în legătură cu acestea implică, în general, asumarea de riscuri foarte mari pentru banii investitorilor”, a comunicat instituția de supraveghere financiară în ianuarie.

Bailey, care a fost directorul executiv al FCA în trecut, este de multă vreme sceptic în privința criptomonedelor. În 2017, acesta a prevenit, de asemenea, că cei ce investesc în Bitcoin trebuie să fie pregătiți să piardă tot.

Bitcoin a crescut cu peste 90% anul acesta, mulțumită parțial creșterii interesului din partea investitorilor instituționali și cumpărătorilor corporate precum Tesla. Firma de automobile electrice a cumpărat Bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari la începutul acestui an, iar valoarea participațiilor a urcat la aproape 2,5 miliarde.

Susținătorii acestei criptomonede o văd ca pe un depozit de valoare asemănător aurului datorită rarității rezervelor – întrucât doar 21 de milioane de unități pot fi produse – argumentând că Bitcoin poate folosi drept baraj împotriva inflației, câtă vreme băncile centrale ale lumii tipăresc valută pentru a depresuriza economiile aflate sub asediul pandemiei de coronavirus.

În altă ordine de idei, scepticii văd Bitcoin drept o bulă speculativă. Michael Hartnett, strategul șef pentru investiții al Bank of America Securities a susținut că Bitcoin arată cu adevărat ca „mama tuturor bulelor”.

Sursa foto: ktasimar/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri