Astfel costul mediu anual al serviciilor bancare in Romania a fost de 29 euro, in timp ce media globala a fost de 77 euro in 2006, informeaza NewsIn.

Costul mediu anual al bankingului pentru clienti a fost de 72 de euro atat in America de nord cat si in tarile din zona euro. La nivel mondial, comisioanele bancare platite de clienti au coborat 0.3% in 2006 fata de anul anterior.

Costurile serviciilor bancare pe care le achita clientii individuali activi din Romania au oscilat intre 10 si 113 euro, in functie de volumul operatiunilor efectuate, arata raportul.

Citeste si:

Compania de consultanta a analizat costurile unui grup de noua din marile banci romanesti, care include Banca Comerciala Romana, Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) SocGen, HVB Romania, ING Bank Romania, Alpha Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, CEC si Bancpost.

Raportul mentioneaza ca in interiorul sistemului bancar romanesc, costurile anuale ale serviciilor bancare pentru clientii individuali variaza intre 6 si 191 euro, in functie de nivelul comisioanelor practicat de fiecare banca si de activitatea clientilor.

Aproape doua treimi din costurile serviciilor bancare romanesti sunt platile pentru utilizarea cash-ului (33%) si comisioanele de administrare a conturilor (32%).