Plasamentele in obligatiuni devin o alternativa tot mai atractiva pentru cei care detin lichiditati in exces, piata devenind mai bogata in astfel de instrumente
Divizia Global Markets a Bancpost va lansa pe piata romaneasca, in luna iunie, o emisiune de obligatiuni in valoare de 50 milioane lei (15,3 milioane euro) cu o maturitate de cinci ani si dobanda in crestere dupa fiecare an.

"Emisiunea reprezinta o premiera pentru obligatiunile in lei datorita mecanismului de plata a dobanzii", au declarat reprezentantii bancii. Astfel, in schimbul dreptului pe care emitentul si-l rezerva de a rascumpara obligatiunile la oricare aniversare de cupon la 100% din pretul de emisiune (callability), emitentul va plati pentru obligatiuni o dobanda fixa de 7,25% pe an in primul an, 7,50% pe an in al doilea an, 7,75% pe an in al treilea an, 8,00% pe an in al patrulea an si 8,25% pe an la sfarsitul celui de al cincilea an.

Unul din motivele principale ale lansarii noii emisiuni este interesul aratat de comunitatea locala si internationala de investitori pentru plasamente in lei, anunta Bancpost.

De la inceputul anului, Bancpost a mai lansat pe piata romaneasca o emisiune de obligatiuni corporative cu scadenta in zece ani, precum si emisiuni de obligatiuni corporative structurate, la care plateste o dobanda variabila, in functie de evolutia cursului de schimb euro/leu.

Banca mama a Bancpost, EFG Eurobank Ergasias, a lansat pe piata internationala, prin intermediul subsidiarei din Londra - EFG Hellas PLC - doua emisiuni de obligatiuni corporative in moneda romaneasca. Prima emisiune a avut loc anul trecut in luna octombrie, in valoare de 230 milioane lei si cu scadenta la trei ani, pentru care grupul financiar plateste o dobanda anuala variabila (8,68% in momentul listarii), arata datele publicate de Bursa din Luxemburg. A doua emisiune a EFG Hellas PLC a avut loc in luna februarie a acestui an, cu dobanda anuala fixa de 6,2%, in valoare de 100 milioane lei si scadenta in zece ani.

BCR, cea mai mare banca din Romania, a emis in noiembrie 2006, pe piata din Romania, obligatiuni in valoare de 242 milioane lei. Maturitatea titlurilor este de trei ani, iar dobanda anuala de 7,25%.

Conducerea BCR a dat de inteles, in noiembrie 2006, la finalizarea acestei emisiuni de obligatiuni ca urmatoarele emisiuni vor fi realizate in strainatate.

"Avand in vedere costurile extrem de ridicate ale pietei de capital din Romania, precum si ceea ce ar putea sa insemne o oarecare lipsa de interes a operatorilor locali ori o lipsa de performanta a capacitatilor de vanzare ale acestora, este foarte probabil ca vom continua sa structuram si sa emitem astfel de instrumente de plasament, urmand insa ca emiterea sa o facem pe piata internationala", a declarat, in noiembrie 2006, vicepresedintele executiv al BCR, Dan Bunea.

De asemenea, BRD a emis, in 2004, pe piata romaneasca de capital obligatiuni corporatiste in valoare de 50 de milioane lei, fiind prima banca din Romania care a ales sa lanseze obligatiuni corporative.

Astazi, pe Bursa de Valori Bucuresti se mai tranzactioneaza obligatiuni corporatiste emise de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (525 de milioane de lei), Banca Comerciala Carpatica (36,79 milioane de lei) si Procredit Bank (40,25 milioane de lei). Prima emisiune de obligatiuni de la ProCredit Bank a beneficiat de o dobanda fixa de 8,5 la suta pe an.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri