Comisia de Concurenţă din Grecia a amendat cu 41,7 milioane de euro cinci bănci elene, inclusiv patru de importanţă sistemică, şi Asociaţia bancară elenă pentru practici concertate în sistemele interbancare, serviciile de plăţi şi cele de tranzacţii electronice, informează publicaţia Ekathimerini, citată de Agerpres.

Amenzile de aproape 42 de milioane de euro au rezultat în urma unei înţelegeri. Amenzile pentru bănci sunt următoarele: 9,1 milioane de euro pentru Alpha Bank, 7,9 milioane de euro pentru Eurobank, 9,9 milioane de euro pentru National Bank, 12,9 milioane de euro pentru Piraeus Bank şi 143.182 euro pentru Attica Bank. Asociaţia bancară elenă a propus o amendă de 1,5 milioane de euro şi a propus implementarea unui program intern de investigare iar Comisia de Concurenţă a acceptat.

Alpha Bank, Piraeus Bank, National Bank și Eurobank au activat și pe piața din România. Piraeus Bank și-a predat activele către First Bank, Eurobank a deținut în trecut Bancpost, iar National Bank a deținut Banca Românească. Alpha Bank a fost preluată de UniCredit în această toamnă.

Conform hotărârii Comisiei de Concurenţă, băncile reduc de la 1 ianuarie 2024 comisionul de acces direct (DAF). Acest comision se referă la tranzacţiile în care clienţii îşi folosesc cardurile pentru a retrage bani de la ATM-urile care aparţin altor bănci. Autorităţile au cerut băncilor să menţină mai redus acest comision timp de trei ani. În plus, într-un comunicat separat Comisia a informat că ajustarea comisionului se aplică şi turiştilor care folosesc carduri bancare străine la ATM-urile din Grecia, de la 1 ianuarie 2024 taxa fiind redusă la doi euro.

Ministrul Dezvoltării, Kostas Skrekas, a declarat că amenzile "confirmă determinarea statului, prin oricare din agenţiile sale instituţionale, de a efectua continuu inspecţii pentru a verifica implementarea legislaţiei. Inspecţiile vor continua şi când va fi necesar vor fi intervenţii rapide şi eficiente, în beneficiul cetăţenilor şi pentru a sigura buna funcţionare a pieţei la toate nivelurile".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri