Gramul de aur s-a scumpit luni cu 6,9502 lei (2,34%), ajungând la o cotaţie de 303,8212 lei, de la 296,8710 lei, conform cursului publicat de Banca Naţională a României (BNR).

Acest preț este cel mai mare pe care l-a înregistrat Banca Națională până acum, având date disponibile din luna iunie 2005, atunci câng un gram de aur se vindea cu suma de 41 de lei. Dacă ne raportăm la piețele internaționale, aurul se tranzacționează azi cu 2.089 dolari/uncie (1 uncie = aprox 28,3 grame). Conform Băncii Națioale, nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 6.187 milioane euro.

Cu toate că aurul și-a crescut valoarea, economiștii atenționează populația că vorba devenită istorie, aceea că „aurul nu se devalorizează”, este un mit. Cu toate că metalul prețios este considerat unul dintre cele mai sigure refugii pentru economiile pe termen lung, unele șocuri financiare și contexte geopolitice ar putea să modifice valoarea aurului. Spre exemplu, în momentul de față, prețul aurului crește în Egipt pe fondul conflictului din Gaza și al temerilor legate de devalorizarea monedei, conform dailynewsegyp.

Reversul acestui lucru, momentul în care populația va dori să scape de aur, va determina, în schimb, o scădere a prețului. În momentul în care există vânzări majore de aur pe piață (a celor care și-au făcut rezerve) se pot crea dezechilibre temporare care duc la schimbări rapide ale prețului. Mai mult de atât, Adrian Codirlașu, vicepreședintele CFA România, a explicat anterior, într-un interviu wall-street.ro, că inflația și dinamica schimbării politicii monetare a dus la volatilitatea prețului acestui metal prețios.

„Aurul a pierdut din valoare în pofida inflației, acesta fiind prețuit în dolari. Devalorizarea aurului este un rezultat al majorării ratelor de dobândă de politică monetară. Practic, n-a fost activ care să nu piardă din valoarea anul acesta”, a declarat vicepreședintele CFA România.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri