Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au fost suspendate de la tranzactionare la finalul sedintei de marti de catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB), de la ora 13:45, in urma deciziei Tribunalului Brasov, care a respins cererea actionarului Cocor SA de anulare a majorarii de capital la SIF Transilvania.
La ora suspendarii, titlurile SIF Transilvania (SIF3) se tranzactionau la cotatia de 2,85 lei, in cresere cu 0,7% fata de pretul de inchidere de luni. Valoarea schimbrilor cu actiuni SIF Transilvania se ridica la 2,54 milioane lei, fiind tranzactionate 875.400 titluri, potrivit NewsIn.

In data de 24 mai, Cocor SA Bucuresti, in calitate de actionar al SIF Transilvania, reprezentata prin Dan Barbulescu, a formulat catre tribunalul Brasov o cerere de suspendare a executarii primei hotarari din cadrul adunarii generale extraordinare (AGEA) de la SIF Transilvania, din data de 27 aprilie, deoarece considera ca nu s-a intrunit legal cvorumul. Prin prima hotarare a AGEA de la SIF Transilvania s-a aprobat majorarea capitalului social, de la 54,6 milioane lei, pana la nivelul dublu, de 109,2 milioane lei. Ulterior, Cocor SA a contestat si hotararea adunarii generale ordinare a actionarilor privind rezultatele financiare obtinute in anul 2006.

Reclamantul precizeaza ca hotararea cu privire la majorarea capitalului este ilegala, deoarece in data de 27 aprilie nu s-a intrunit cvorumul conform statutului in vigoare al SIF Transilvania. Cocor SA arata ca statutul SIF Transilvania prevede: "pentru validarea adunarilor generale extraordinare hotararile in cadrul AGEA, este necesara la prima convocare prezenta a 3/4 din actionari, iar hotararile sa fie luate cu votul a 1/2 din capitalul social, iar pentru urmatoarele convocari, este necesara prezenta a 1/2 din capitalul social, iar hotararile sa fie luate cu 1/3 din capitalul social.

Cocor SA precizeaza ca, desi SIF Transilvania si-a modificat ulterior statutul in ceea ce priveste cvorumul, adica ar fi fost necesar ca o treime din capitalul social sa voteze "pentru", in cazul adunarilor ordinare, si jumatate, in cazul adunarilor extraordinare, Tribunalul Brasov, in data de 4 aprilie 2000, a "constatat nulitatea clauzelor referitoare la cvorum din statutul SIF Transilvania. Cocor SA pretinde ca, prin aplicarea sentintei din aprilie 2000, regulile privitoare la cvorum sunt cele din primul statut al SIF Transilvania, iar hotararea AGEA din 27 aprilie 2007 nu s-a luat printr-un cvorum legal.

In aprilie 2000, la reclamatia inaintata de Dan Paul, Tribunalul Brasov a anulat orice clauza privitoare la cvorum, din statutul SIF Transilvania, in prezent singurele clauze aplicabile care fac referinta la cvorum fiind cele din legea societatilor comerciale, dupa care functioneaza si SIF Transilvania, si care prevad un cvorum de 25% la prima convocare, respectiv, un cvorum de 20% la a doua convocare.

Dan Paul, persedintele Asociatiei Brokerilor a precizat ca "in aprilie 2000, la reclamatia inaintata de el, Tribunalul Brasov a anulat orice clauza privitoare la cvorum, din statutul SIF Transilvania, in prezent singurele clauze aplicabile care fac referinta la cvorum fiind cele din legea societatilor comerciale, dupa care functioneaza si SIF Transilvania, si care prevad un cvorum de 25% la prima convocare, respectiv, un cvorum de 20% la a doua convocare".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri