OTP Group anunță rezultatele financiare pentru primul trimestru din 2024. Potrivit raportului publicat la Budapesta, OTP Bank România a înregistrat un profit net consolidat de 2 milioane lei în primul trimestru al anului.

Rezultatul a fost influențat de un nivel mai redus al veniturilor față de trimestrul anterior, de creșterea cheltuielior operaționale și de noul impozit introdus în sectorul bancar începând cu 2024, care determină banca să plătească suplimentar 2% din cifra de afaceri. În consecință, valoarea impozitului a depășit 13 milioane lei față de 5 milioane lei în trimestrul precedent.

În data de 9 februarie 2024, OTP Bank Plc. a încheiat acordul pentru vânzarea participației de 100% deținută direct și indirect la OTP Bank România. Tranzacția include și subsidiarele OTP Leasing România și OTP Asset Management. Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România din punctul de vedere al activelor, a încheiat achiziția OTP Bank România. După finalizarea tranzacției, mamutul bancar de la Cluj va avea o cotă de piață de peste 22%.

Profitul operațional înregistrat în primul trimestru al anului 2024 a fost de 45 milioane ron, cu 34% mai mic comparativ cu trimestrul al patrulea al anului trecut, ca urmare a scăderii cu 5% a venitului total și a creșterii cu 7% a cheltuielilor operaționale, în mare parte datorită contribuției la fondul de garantare a depozitelor recunoscută în luna ianuarie.

"Contextul fiscal și operațional dificil pe care l-am întâmpinat are impact direct asupra rezultatelor, însă echipa a răspuns prin adaptabilitate și același angajament în a oferi servicii bancare de calitate, asigurând stabilitatea și continuitatea operațiunilor și a serviciilor pentru clienți. Sunt mândru de această abordare constructivă a întregii echipe pentru continuitatea și optimizarea afacerii, în special pe parcursul procesului de vânzare”, a declarat Gyula Fatér, CEO OTP Bank România.

Veniturile nete din dobânzi s-au redus cu 4% față de trimestrul anterior, înregistrând o valoare de 177 milioane RON, ca rezultat al diminuării volumului de credite nou acordate, în contextul bancar general caracterizat de rate ridicate ale dobânzilor și de scăderea stocului actual de credite. Veniturile nete din comisioane și taxe au crescut cu 41%, ca efect de bază al reversării penalităților pentru contractele reziliate anticipat în trimestrul precedent, ale companiei de leasing din cadrul grupului. În timp ce alte venituri au scăzut cu 30% datorită normalizării veniturilor din schimburi valutare, acestea crescând în trimestrul al patrulea din cauza efectelor sezoniere.

Costul total al riscului a scăzut cu 19% comparativ cu trimestrul anterior ajungând la -29 milioane RON, fiind influențat de scăderea cu 16% a provizioanelor pentru pierderi din activitatea de creditare, în timp ce costurile cu alte riscuri au fost aproape de zero la finalul perioadei.

Volumul creditelor performante a scăzut cu 3% față de trimestrul anterior, în urma reducerii cu 2% a creditării clienților retail, cu 3% a creditării clienților corporate și a diminuării cu 6% a activității de leasing. Cererea de credite de nevoi personale și de credite imobiliare a rămas stabilă, în timp ce pe segmentul corporate, ritmul de creditare a încetinit, în conformitate cu evoluția pieței.

Volumul depozitelor s-a redus cu 2% comparativ cu ultimul trimestru din 2023, însă la nivel anual creșterea înregistrată a fost de 14%, datorită creșterii cu 17% a depozitelor retail și cu 10% a depozitelor corporate. Comparativ cu trimestrul anterior, volumul depozitelor corporate s-a redus cu 10%, întrucât trei depozite la termen ale clienților mari au ajuns la maturitate.

Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 19,7 miliarde lei un nivel stabil comparativ cu cel din 2023.
Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 23,36% (+140 bps de la an la an), influențată de creșterea fondurilor proprii.

În primul trimestru al acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat de 240 miliarde HUF (3.073 milioane RON).

Sursa foto: OTP Bank

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri