BRD își anunță rezultatele financiare pentru primele nouă luni ale acestui an. Banca controlată de francezi a a înregistrat un profit net de 1.227 milioane de lei la finalul primelor 9 luni ale anului 2023, mai mare cu 20,8% față de anul precedent.

Credite nete în creștere de două cifre, +10,1% față de perioada similară a anului trecut, susținute de o dinamică ridicată a creditării companiilor, precum și de o creștere solidă pe segmentul retail:

  • creditarea companiilor în creștere cu 20% an/an, cu contribuții semnificative atât din partea IMM-urilor (+26% an/an), cât și din partea companiilor mari (+17% an/an)
  • producție record de credite de consum în primele 9 luni ale anului 2023 (+16% an/an) și în T3 2023 (+38% an/an)
  • credite noi în valoare de 1,97 miliarde lei aprobate pentru IMM-uri în cadrul IMM Invest Plus, în primele 9 luni ale anului 2023
  • nivel solid de finanțări prin leasing (+20,4% în dinamică anuală)

Rezultate financiare BRD

  • venitul net bancar (+11,4% an/an) a continuat să înregistreze o performanță bună, pe fondul unei dinamici ridicate a venitului net din dobânzi (+16,5% an/an)
  • cheltuieli operaționale (+9,0% față de anul precedent) limitate printr-o bună disciplină, în ciuda constrângerilor persistente de pe piața muncii și a presiunilor inflaționiste
  • calitate ridicată a activelor: un nou nivel minim istoric al ratei creditelor neperformante (NPL), de 2,1%, și un grad ridicat de acoperire a creditelor neperformante
  • profit net de 1.227 milioane lei, în creștere cu 20,8% față de 1.016 milioane lei în primele 9 luni ale anului 2022
  • rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE), de 20,9% față de 16,7% în primele 9 luni ale anului 2022

Depozitele clienților au ajuns la 60,6 mld. lei la sfârșitul lunii septembrie 2023, în creștere cu 9,8% față de 30 septembrie 2022, cu un avans de 7,2% YoY pe segmentul retail și de 14,7% YoY pe segmentul non-retail. În contextul unor dobânzi ridicate și, implicit, al unei remunerări competitive, depozitele la termen ale persoanelor fizice continuă să mențină un ritm de creștere ridicat, de 81% în dinamică anuală, la finalul lunii septembrie 2023, în timp ce pe segmentul companii s-au înregistrat intrări nete.

UniCredit ar putea detrona de anul viitor francezii de la BRD

Locul trei în clasamentul bancar românesc ar putea fi cedat de francezii care controlează BRD, către italienii care dețin grupul UniCredit Bank. Fuziunea dintre Alpha Bank Romania și UniCredit România poate duce la crearea celei de-a treia bănci din România ca mărime din punct de vedere al activelor totale. După un calcul simplu observăm că nivelul total de active ale celor două bănci va ajunge la 81.574 milioane de lei, în urma fuziunii, depășind BRD, cu active de 71.523 milioane de lei. În urma acestei tranzacții Unicredit Bank ar avea o cotă de piață de 11,63%.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri