Aproximativ 3,3 milioane de salariati vor fi timp de patru luni, incepand de astazi, tinta celor aproximativ 250.000 de agenti de marketing si 17 companii, care vor incerca sa ii convinga sa transfere o parte din CAS-ul datorat statului in administrare privata.
Persoanele obligate sa adere la pilonul II sunt persoanele cu varsta de pana in 35 de ani, care platesc in prezent CAS la sistemul asigurarilor sociale de stat in cuantum de 9,5% din venitul brut lunar si se incadreaza in prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, potrivit arbitrului pensiilor private (CSSPP).

Persoanele care pot sa opteze sa adere sunt persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani si care indeplinesc, de asemenea, conditiile de eligibilitate. Acestea pot opta sa adere la un fond de pensii in orice moment, pana la implinirea varstei de 45 de ani.

Numarul de participanti care vor intra in sistemul pensiilor private obligatorii este estimat de jucatorii din piata la circa 3,3 milioane de persoane "eligibile".

In primul an de activitate, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Ponderea va creste cu cate o jumatate de punct procentual anual, pana la atingerea valorii de 6% aplicate venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.
La startul competitiei pentru atragerea de clienti pe pilonul II de pensii s-au aliniat 17 concurenti, care se bat pe o piata care s-ar putea dovedi prea mica pentru a-i sustine pe toti, ceea ar putea duce la "abandonuri", sustin analistii si jucatoriii din piata chestionati de NewsIn.

Analistul economic Daniel Daianu a explicat ca aceasta cursa dureaza zeci de ani si are un potential de rentabilitate exceptional, de aceea se investeste foarte mult. "Aceste fonduri private vor da un mare imbold pietei de capital, iar aceasta trebuie sa functioneze corect, in timp ce comisia pensiilor private trebuie sa supravegheze cu mare atentie", a declarat Daianu, citat de NewsIn.

In acest domeniu fiecare isi propune o cota de piata de 30% spre exemplu, pentru a ajunge la o cota de 20%, a aratat Daianu. "Este momentul zero. Societatile de administrare a fondurilor de pensii private obligatorii isi propun tinte indraznete, deoarece dupa consolidarea pietei este foarte greu sa inaintezi cu 5% spre exemplu", a nai spus analistul economic.

Statul a creat o noua piata pentru companii private, in care am putea asista insa la afaceri "romanesti", stimulate de mobilitatea redusa a participantilor intre fonduri si de lipsa unor garantii adecvate privind randamentele, spun analistii

"Ponderea administratorilor in ce priveste cota de piata ar putea fi influentata si in afara unei competitii normale, in sensul ca se pot face intelegeri intre administratorii de pensii private si firmele mari care isi pot directiona angajatii catre anumite companii", a declarat directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea.

El a adaugat ca administratorii de fonduri "traiesc" practic din comisioane, iar in ce priveste randamentele obtinute de acestia, nu vor exista diferente semnificative intre companii. Directorul GEA a mai spus ca nu exista nicio garantie legala pentru participanti in ce priveste randamentele. Intr-un caz nefericit, participantul isi poate recupera doar contributia nominala, minus comisioanele, care timp de 30 de ani va fi "mancata" de inflatie.

Voinea a adaugat ca piata pensiilor private din Romania este una cu "bariere mari de mobilitate" din cauza comisioanelor importante ce vor fi practicate in cazul unui transfer al activelor de la un fond la altul si care se ridica la circa 5%. "Normal ar fi sa nu existe comisioane pentru aceast transfer de active", considera Voinea. In opinia lui, administratorii pensiilor private obligatorii isi pot incasa comisioanele, indiferent daca randamentul este unul pozitiv sau negativ. "Scadenta vine abia peste 30 de ani, iar in tot acest timp pot avea loc chiar falimente", a adaugat directorul GEA, mentionand ca prevederile legale impun o limita de 50.000 de participanti dupa trei ani de functionare a fondului, care de fapt presupune o cota de piata usor de atins, de numai 2,5%.

In ce priveste garantia pe care o au participantii la un fond de pensii obligatorii, analistul economic Ilie Serbanescu a declarat pentru NewsIn ca "sistemul pensiilor private obligatorii este unul riscant, iar participantii vor afla mai multe despre siguranta acestuia dupa 20 de ani". El considera ca unii "jucatori" care au intrat pe pilonul II nu vor atinge cota de piata propusa, dar se vor multumi cu putin in conditiile in care aceasta afacere este una "fabuloasa".

Analistul economic a precizat ca este vorba de colectarea unor comisioane timp de 20 de ani si numai dupa aceasta perioada administratorii vor incepe sa plateasca. "Este o afacere tipic romaneasca, asa cum sunt si cele facute cu primariile. Consider ca din cei 17 administratori autorizati sa activeze pe pilonul II, sase sau sapte companii au ca scop acumularea unui portofoliu, ca dupa o perioada sa-l vanda altor companii mai mari", a mai spus Serbanescu.

"Unii dintre administratorii autorizati pe pilonul II nu au nicio legatura cu acest domeniu", a declarat pentru NewsIn director general al ING Fond de Pensii SA, Radu Vasilescu. El a adaugat ca acestia au avut drept scop acumularea unui numar de participanti pentru a-l vinde altor companii mai mari, care sunt dispuse sa-si creasca cota de piata. "Fondurile de pensii controlate de acesti administratori vor trece in administrarea altor companii", a mai spus Vasilescu.

In ce priveste tintele propuse de "jucatorii" care au intrat in cursa pentru pilonul II, Vasilescu a mentionat ca aceasta poate fi o modalitate buna de a-si face publicitate, chiar daca au sau nu incredere in estimarile facute. "In functie de comisioane si de valoarea contributiilor, pe piata vor mai ramane sase sau sapte administratori, deoarece nu vor mai putea sa-si acopere chetuielile de business si cele interne pe care le fac", a adaugat Vasilescu.

"Piata pensiilor private din Romania promite o competitie agresiva prin tintele pe care si le-au propus acesti jucatori, aspect care ii avantajeaza pe clienti", a spus analistul economic Matei Paun. El considera ca administratorii se vor intrece in ce priveste investitiile, dar si in ce priveste administrarea activelor pentru a fi luati in serios. "Chiar daca multi vor constata ca s-au inselat in ce priveste cotele estimate anterior, vor rezista un timp pe piata iar dupa doi sau cinci ani portofoliul acestora ar putea fi preluat de alte societati", a mentionat Paun.

"Probabil in cativa ani vor avea loc unele concentrari, fuziuni si vom ajunge la sase - opt companii pe piata, asa cum s-a intamplat in Polonia, unde au ramas maximum opt administratori din 17 cat fusesera la inceputul sistemului", a declarat pentru NewsIn directorul societatii Omniasig Pensii Private, Cristina Nitescu. Ea a amintit ca legea prevede ca fondul care nu acumuleaza un portofoliu de 50.000 de participanti dupa trei ani va fi dizolvat, iar clientii vor fi repartizati catre alte companii. Unii administratori pot afisa profit dupa cinci sau sapte ani, in timp ce altii pot ajunge sa inregistreze profit dupa 15 ani, in functie de investitiile initiale. In ce priveste societatea Omniasig Pensii Private, la inceputul lunii octombrie va mai fi o majorare de capital de aproximativ 10 milioane euro, a mai spus Nitescu.

O companie care activeaza pe segmentul pensiilor obligatorii trebuie sa atraga cel putin 100.000 - 150.000 de participanti pentru a rezista pe piata, urmand sa intre pe profit doar dupa sase sau sapte ani, considera directorul Omniasig Pensii Private. "Societatile care nu vor strange un numar suficient de participanti pentru a-si acoperi cheltuielile ar trebui sa fuzioneze pentru a rezista pe piata", a mai spus Nitescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri