Trei companii din domeniul colectarii datoriilor au infiintat Asociatia de Management al Creantelor Comerciale (AMCC), prima asociatie profesionala pentru companiile din acest sector, cu scopul reglementarii acestei profesii, a anuntat AMCC.
Companiile Coface Romania, Creditreform Romania si EOS KSI Romania au infiintat Asociatia de Management al Creantelor Comerciale (AMCC), cu scopul reglementarii acestei profesii si pentru stabilirea unui set de principii etice profesionale. Acestea trebuie respectate de companiile de colectare in relatia cu debitorii persoane fizice si juridice.

"Era nevoie de infiintarea unei astfel de asociatii care sa se ocupe in primul rand de recunoasterea acestei profesii in Romania, si de a promova regulile de conduita profesionista pentru companiile ce activeaza in domeniul colectarii de creante", a declarat presedintele asociatiei si directorul general al Coface Romania, Cristian Ionescu.

Asociatia a elaborat un Cod de Conduita, la standardele internationale din domeniu, la care vor trebui sa adere toate companiile care doresc sa devina membri ai AMCC. Acest cod de conduita promoveaza transparenta si onestitatea si cele mai inalte standarde profesionale si etice in acest domeniu. Codul va fi actualizat ori de cate ori va fi necesar de catre asociatie, care va monitoriza permanent respectarea acestuia. In situatia incalcarii acestuia, AMCC va adopta masurile disciplinare necesare, care pot merge pana la excluderea membrului care nu a respectat cerintele etice si profesionale prevazute.

"Incepand de azi, debitorii care considera ca, prin practicile de colectare a datoriilor o companie membra AMCC le-a incalcat drepturile prevazute de Constitutie sau a folosit tactici de hartuire pentru recuperarea sumelor datorate, se vor putea adresa printr-o plangere asociatiei", a explicat vicepresedintele AMCC si directorul general al EOS KSI Romania, Georg Kovács. "Asociatia va analiza situatia si va putea dispune sanctionarea membrului respectiv si repunerea in drepturi a reclamantului".

Asociatia isi doreste sa atraga toate companiile care au in obiectul de activitate managementul creantelor in calitate de membri cu drepturi depline sau de membri asociati si care respecta regulile impuse de AMCC. Astfel, o companie cu sediul sau filiala in Romania care este prezenta pe piata romaneasca de cel putin sase luni, trebuie sa adere la Codul de Conduita profesionala elaborat de asociatie si sa nu se afle in situatii de reorganizare judiciara, faliment, dizolvare sau lichidare.

"Asociatia are in plan sa elaboreze si un proiect de lege prin care urmareste obtinerea sprijinului Justitiei pentru activitatea de colectare de creante, care este total nereglementata la acest moment, ceea ce face ca recuperarea unei datorii sa treneze ani buni", a declarat membru in consiliul de administratie al AMCC si presedintele Creditreform Romania, Mihaela Mititelu.

AMCC se obliga sa protejeze si sa promoveze interesele si drepturile membrilor sai si sa ii reprezinte atat la nivel intern, in fata autoritatilor administrative si a institutiilor publice, precum si la nivel international, prin afilierea la organizatiile europene si mondiale de profil sau participarea la lucrarile si intalnirile asociatiilor de profil din lume. In acest sens, AMCC a reusit, chiar de la infiintare, sa fie primita ca membru cu drepturi depline in F.E.N.C.A., Federatia Europeana a Asociatiilor Nationale de Colectare, forul suprem de reglementare a profesiei la nivel European. Prin AMCC, Romania a devenit a 15-a tara din Europa membra a F.E.N.C.A.

Coface Romania, Creditreform Romania si EOS KSI Romania totalizeaza peste 80% din piata si sunt principalii jucatori pe piata colectarii de creante din Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri