Rata dobanzii de referinta a crescut in luna decembrie la 7,50% pe an de la 7% pe an, cat era in noiembrie, a anuntat in cursul zilei de astazi Banca Nationala a Romaniei (BNR), pe pagina sa de internet.

Pentru luna decembrie 2007, nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei este de 7,50% pe an, iar hotararea BNR este in conformitate cu statutul bancii centrale si tine seama de evolutiile macroeconomice si monetare recente.

Banca centrala calculeaza dobanda de referinta sub forma de medie ponderata intre dobanzile de interventie practicate de banca centrala in luna precedenta.

BNR a reinceput, din 24 septembrie, sa atraga excesul de lichiditate din piata in depozite cu o dobanda fixa, egala cu cea de politica monetara, dupa ce timp de 11 saptamani a atras acesti bani la dobanzi ce variau de la o banca la alta. Spre deosebire de prima parte a anului, in care folosea dobanda cheie pentru remunerarea leilor in exces atrasi in depozite la o luna, banca centrala pastreaza, in prezent, acesti bani in depozite la doua saptamani.

Consiliul de administratie al BNR a stabilit, la inceputul lunii februarie, micsorarea cu 0,75 puncte procentuale a dobanzii de politica monetara, de la 8,75 la 8,00% pe an, pe 26 martie a scazut iar dobanda cheie anuala la 7,50%, pe 2 mai dobanda a fost coborata din nou, de la 7,50% la 7,25% pe an, pentru ca in sedinta din 25 iunie BNR sa o reduca a patra oara consecutiv, la 7,00% pe an.

In ultima sedinta din acest an a boardului bancii centrale, din 31 octombrie, dobanda cheie a fost majorata de la 7 la 7,50%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
BNR mentine dobanda cheie la 2,5% pe an