Arbitrul pensiilor private obligatorii (pilonul II) vrea sa modifice norma care prevede distribuirea aleatorie a romanilor, pentru ca acestia sa fie distribuiti aleatoriu, cel mai probabil, catre fondurile cu o cota de piata sub 20%, declarat, potrivit NewsIn, vicepresedintele CSSPP, Ion Giurescu.
"Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va lua in calcul modificarea normei referitoare la distribuirea aleatorie a romanilor intrati la loterie, astfel incat acestia sa fie distribuiti catre fonduri cu o cota de piata sub 20%, pentru a se limita concentrarea excesiva a pietei", a mentionat Giurescu.

El a explicat ca norma ar putea fi modificata in ianuarie, printr-o ordonanta de urgenta, pentru ca in februarie, cand se va face repartizarea finala, aceasta sa poata fi aplicata.

Dupa primile sapte raportari, ING Fond de Pensii isi pastrase pozitia de lider, cu 958.977 de aderenti (32,97% cota de piata), locul al doilea in clasamentul fondurilor de pensii obligatorii fiind ocupat de Allianz-Tiriac Fond de Pensii, cu 749.657 participanti atrasi si o cota de piata de 25,78%, potrivit datelor Casei Nationale de Pensii (CNPAS).

Vicepresedintele CSSPP considera ca la loterie vor intra aproximativ 450.000 de romani pana in 35 de ani, care nu au aderat din proprie initiativa la un fond de pensii pe pilonul II sau care au semnat mai multe acte individuale de aderare.

Repartizarea aleatorie este definita in norma 31/2007 privind aderarea initiala si evidenta participantilor la fondurile de pensii private obligatorii. Procedura de aderare initiala la fondurile de pensii de pe pilonul II a inceput pe 17 septembrie 2007 si urmeaza sa se incheie pe 17 ianuarie 2008. Repartizarea va fi facuta de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), sistemul informatic fiind cel care va alege in locul lor.

Directorul executiv al Interamerican Pensii, Besim Javad, declarase la sfarsitul lui noiembrie ca arbitrul pensiilor private ar putea evita supraconcentrarea pietei pe pilonul II daca aderentii indecisi vor fi distribuiti catre fondurile care au mai putin de 10% din piata.

El explicase ca o astfel de masura a fost luata in Polonia, si la fel s-ar putea proceda si la noi, astfel incat cei cu dubla semnatura sau cei care nu au semnat pentru aderarea la niciun fond de pensii private obligatorii pana pe 17 ianuarie sa fie distribuiti numai catre administratorii cu o cota de piata de sub 10%.

De asemenea, Besim Javad a mai spus ca in Romania exista 2,6 milioane de persoane cu varsta sub 35 de ani, care sunt considerate eligibile pentru a adera la pilonul II de pensii si 1,9 milioane de persoane cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani, care nu sunt obligati, dar isi pot alege in mod optional un fond de pensii private obligatoriu.

Numarul de participanti care vor intra in sistemul pensiilor private obligatorii este estimat de jucatorii din piata la circa 3,4 milioane de persoane "eligibile".

In primul an de activitate, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Ponderea va creste cu cate o jumatate de punct procentual anual, pana la atingerea valorii de 6% aplicate venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.
In noiembrie, salariul mediu brut era de 1.522 lei (circa 440 euro), suma la care contributia lunara de 2% ar insemna circa 8,80 euro. Doar la acest nivel al salariului mediu, piata romaneasca a pensiilor private obligatorii ar insemna contributii de circa 360 milioane euro anual.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri