Leul, tinta unor atacuri speculative?

Deprecierea masiva a leului din ultimele zile pana la cotatii de peste 3,70 lei/euro a fost cauzata de atacuri speculative ale unor investitori straini, a spus viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Eugen Dijmarescu.

"Daca ne uitam la volumele din piata, vedem ca tranzactiile interbancare le-au depasit pe cele ale bancilor cu clientii lor", a declarat Dijmarescu (foto).

Este pentru prima data cand un inalt oficial al bancii centrale declara in mod deschis cauza acestei deprecieri a monedei nationale, potrivit NewsIn.

Dijmarescu a tinut, insa, sa avertizeze ca banca centrala va actiona cand si cum va crede de cuviinta pentru a-si atinge tintele propuse, dand exemplu sterilizarea agresiva din aceasta saptamana, realizata coordonat cu Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).

BNR a surprins, marti, bancile cu o licitatie la care a atras 1,13 miliarde lei in depozite la o saptamana la o dobanda anuala egala cu cea de politica monetara de 8%. Ministerul Economiei si Finantelor a atras, tot marti, 500 milioane lei in depozite la doua saptamani, iar dobanda maxim acordata a fost tot de 8% pe an.

Leul s-a depreciat puternic in aceasta saptamana, de la cotatii de 3,66 lei/euro pana la un curs de 3,7106 lei/euro, anuntat luni de banca centrala.

Marti, leul a recuperat peste un ban (0,34%) in fata monedei europene pana la 3,6978 lei/euro, insa la ora 16:30, ora Romaniei, bancile cumparau leul cu 3,7185 lei/euro.

Cititi si Leul a dat ieri semne de revenire.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri