Leul s-a depreciat usor ieri cu 0,18%, pana la 3,7044 lei/euro fata de cursul de referinta anuntat marti de banca centrala, pe o piata tensionata, fara o tendinta clara de evolutie, in ciuda declaratiilor facute in ultimele zile de reprezentantii BNR pentru a calma si sustine moneda nationala.
Miercuri dimineata, cursul valutar era de 3,6970 lei/euro, nivel apropiat de cel de marti seara, dupa care leul s-a depreciat brusc la 3,7130 lei/euro si apoi a revenit spre 3,70 lei/euro, pe o piata fara o tendinta clara de evolutie. Pana in a doua parte a zilei, cursul a oscilat intre 3,6960 si 3,7060 lei/euro.

"Nu s-au observat miscari foarte mari ale cursului in aceasta zi, desi piata este tensionata. Au aparut noi comentarii de sustinere si de calmare a pietei, facute de reprezentantii bancii centrale, dar se pare ca acestea sunt, deocamdata, analizate", a spus dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle, pentru NewsIn.

El a adaugat ca, in cazul in care deprecierea leului nu a fost provocata de jucatorii interni ai pietei, probabil ca va mai dura pana cand investitorii care si-au creat pozitii de lunga durata sa renunte la acestea.

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Cristian Popa, a declarat, miercuri, ca deprecierea rapida din ultimul timp este nesustenabila. "Leul este sub presiune acum", a admis Popa, care a mentionat, insa, ca procesul de convergenta cu statele dezvoltate din Uniunea Europeana creeaza premizele unei aprecieri pe termen lung a leului, desi apar astfel de corectii.

Oficialul BNR a explicat ca leul este mai expus la volatilitate decat alte monede din regiune deoarece Romania este cea mai mare economie cu sistem de "variatie controlata" (managed float) a cursului de schimb.

Marti, viceguvernatorul BNR Eugen Dijmarescu declarase ca deprecierea rapida a leului din ultima perioada a fost cauzata de atacuri speculative si ca banca centrala va actiona cum crede de cuviinta pentru a-si atinge tinta de inflatie, periclitata de o depreciere prea brutala a monedei nationale.

Pe pietele internationale, dolarul a oscilat intre 1,4775 si 1,4862 dolari/euro, iar la 14:30 ora Romaniei, euro era cotat la 1,4805 dolari/euro.

Cursul afisat miercuri de banca centrala arata o depreciere a monedei nationale cu aproape doi bani (0,71%) fata de dolar, de la 2,4900 lei/dolar, cat era marti, la 2,5078 lei/dolar.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de miercuri un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 7,08% pe an, fata de 7,13% pe an cat era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat usor la 7,77% pe an, de la 7,76% pe an, cat era marti.

Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, se mentin la 7,4-7,9% pe an, usor sub nivelul dobanzii de politica monetara de 8% pe an, ca urmare a lichiditatii sporite din piata.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri