"Credem ca BNR isi va mentine tendinta de inasprire a conditiilor de politica monetara pentru restul anului si este posibil ca banca centrala sa majoreze dobanda cheie cu cel putin 0,5 puncte procentuale, pana la 10%, pentru a cobori inflatia mai aproape de tinta de 3,8%, plus sau minus un punct procentual", spun analistii de la Citigroup, citati de NewsIn.

Acestia nu exclud nici o majorare peste acest nivel, care va depinde insa de evolutia preturilor si de reactia cursului de schimb la majorarile dobanzii cheie.

La un nivel de 8,63%, inflatia in martie a depasit estimarile anterioare ale Citi, care erau de 8,3%, in linie cu proiectia BNR din februarie, dar s-a situat mai aproape de consensul pietei, de 8,5%.

"In perspectiva, derapajele fiscale inainte de alegeri, socurile pe partea de oferta si deteriorarea anticipatiilor inflationiste sunt principalii factori de risc pentru prognoza asupra inflatiei", se arata in raportul economistilor de la Citigroup.

Ei mai precizeaza ca evolutia cursului de schimb, un factor important pentru temperarea inflatiei in acest an, i-ar putea determina sa isi revizuiasca estimarile in perioada urmatoare.

Citeste si:

"Credem ca faptul ca BNR nu a majorat suficient rata dobanzii de politica monetara constituie un factor de risc si trebuie monitorizat atent. Consideram necesara urcarea dobanzii cheie la cel putin 10%, mai ales daca leul nu raspunde la aceste masuri si anticipatiile inflationiste se deterioreaza si mai mult. Orice dovada ca acest risc se va materializa ar submina estimarile noastre, care prevad o revenire treptata a leului fata de euro, de la nivelul curent de 3,63 lei/euro pana la 3,55-3,60 lei/euro la sfarsitul anului", avertizeaza analistii de la Citigroup.

Cei mai multi analisti de pe piata romaneasca apreciaza ca nivelul actual al dobanzii cheie, de 9,5%, ar putea fi varful pentru acest an, in conditiile in care presiunile inflationiste nu se agraveaza. Ei sustin, de asemenea, ca este probabil ca inflatia sa fi atins nivelul maxim in martie, urmand sa se tempereze, mai lent in aprilie si mai, apoi mai rapid in al doilea semestru al anului.

Saptamana trecuta, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca inflatia la sfarsitul anului s-ar putea situa intre 5 si 6%, in conditiile in care, la cea mai recenta revizuire a acestei proiectii, in februarie, BNR estima inflatia la 5,9% in decembrie 2008.

Guvernatorul bancii centrale a mai spus ca dobanda cheie a ajuns la un nivel "destul de ridicat", fara a da detalii referitoare la urmatoarele decizii de politica monetara.