"La licitatie au participat 12 banci, iar suma atrasa de BNR a fost destul de mare pentru ca scadenta le permite bancilor sa foloseasca acesti bani si la rezervele minime obligatorii a caror perioada de constituire se incheie pe 23 aprilie", a spus Ioan Birle, dealerul sef al Bancii Transilvania, citat de NewsIn.

BNR a atras si la inceputul saptamanii lichiditatea din piata, tot la o dobanda de 9,5% pe an, dar bancile nu au fost dispuse sa ofere decat 6,3 milioane lei pentru ca depozitele folosite aveau scadenta pe 29 aprilie, in urmatoarea perioada de constituire a rezervelor obligatorii.

Banca centrala a afisat, in prima parte a zilei, un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 8,89% pe an, fata de cel de 9,49% pe an din sedinta precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 9,39% pe an, de la 9,99% pe an, cat se inregistra ieri.

Dobanzile overnight se situau la un nivel de 8,5-9% pe an in aceasta dimineata, iar dupa interventia BNR, care a mai redus excesul de lichiditate din piata, dobanzile la depozitele pentru o zi au crescut usor la 9-9,5% pe an.