Aproximativ 70% dintre restantele catre banci sunt reprezentate de datoriile IMM, institutiile financiare bancare atribuind in acest fel sectorului IMM un grad ridicat de risc, a declarat presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), Aurel Saramet, citat de NewsIn.

"Sectorul IMM reprezinta inca un grad ridicat de risc pentru banci, astfel se explica faptul ca doar un procent redus dintre firmele mici si mijlocii au credite la baci", a precizat vineri presedintele FNGCIMM, cu ocazia lansarii Cartei Albe a IMM din Romania, elaborata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).

Pe de alta parte, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, a subliniat ca, la randul lor, IMM autohtone "manifesta o oarecare retinere in solicitarea creditelor, astfel ca mai mult de 70% dintre firme se autofinanteaza, iar procentul lor este in crestere".

Potrivit Cartei Albe a IMM, in afara firmelor care apeleaza la credite bancare, aproape 26% din totalul IMM utilizeaza leasingul, 5,5% din companii au obtinut fonduri nerambursabile, 4% dintre firme au realiazat imprumuturi de la institutii financiare specializate, 1,4% dintre unitatile economice s-au finantat prin factoring, iar pana in un procent din intreprinderi au accesat Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM.

In ce priveste fondurile nerambursabile, Nicolescu a precizat ca doar 0,76% dintre intreprinderi au elaborat proiecte care au fost aprobate, in timp ce, in momentul de fata 3% dintre IMM au proiecte in curs de elaborare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si