Peste 70% dintre români sunt îngrijoraţi de costurile cu încălzirea în această iarnă, fiind din ce în ce mai preocupaţi de soluţii pentru economisirea energiei, arată datele unui studiu realizat în ţări din Europa Centrală şi de Est, printre care şi România.

Conform sursei citate, doar în ultimul an facturile la utilităţi au crescut pe fondul majorării preţurilor la energie. Majoritatea cetăţenilor din Europa Centrală şi de Est au cheltuit mai mult cu facturile în sezonul de încălzire 2022/2023: România (74% dintre respondenţi), Polonia (77%), Republica Cehă (68%), Ungaria (55%) şi Slovacia (60%).

Sondajul a fost comandat de Resideo, un furnizor global de soluţii de confort şi securitate pentru locuinţe, pentru a identifica principalele tendinţe în modul în care cetăţenii din Europa Centrală şi de Est caută să reducă valoarea facturilor la energie.

Rata de creştere a fost similară în aceste ţări, Polonia ocupând prima poziţie (61-80% creştere facturi pe gospodărie), în timp ce avansul a fost mai redus în celelalte patru ţări. În România, 17% dintre respondenţi indică o majorare a costurilor cu încălzirea de peste 60%.

"Pentru a putea achita facturile, aproape toţi cetăţenii din ţările analizate şi-au schimbat diverse obiceiuri. În România, 63% dintre proprietarii de locuinţe afectaţi afirmă că au cheltuit mai puţin pe divertisment (58%) sau pe călătorii (49%) pentru a acoperi aceste costuri. De asemenea, românii au încercat să reducă valoarea facturilor prin închiderea instalaţiei de încălzire sau prin scăderea temperaturii când părăsesc locuinţa (63%), scăderea temperaturii în toată casa (53%) sau ajustarea temperaturii în timpul zilei (53%)", arată cercetarea.

În acelaşi timp, locatarii au devenit mai atenţi la performanţa soluţiilor de încălzire, potrivit Resideo România. Deşi românii au tendinţa de a reduce temperatura sau de a opri complet încălzirea în locuinţe - cel puţin când sunt plecaţi - mulţi proprietari au modernizat sistemul de încălzire. Astfel, 14% au optat recent pentru instalarea unor echipamente inteligente de control al încălzirii.

Din tipurile de economii care pot fi obţinute, sunt preferate cele care oferă beneficii pe termen lung în gospodării. Sistemele pentru controlul încălzirii permit centralei să funcţioneze eficient, cu un consum mic de gaze, ajutând proprietarii să economisească.

Studiul a fost realizat în august 2023 pe un eşantion reprezentativ de proprietari de locuinţe (peste 500) din Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia şi Ungaria.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri