"Nu s-au mai purtat discutii cu Guvernul referitor la listarea Fondului Proprietatea la Bursa", declara, zilele trecute, cu vadita nemultumiire directorul general al BVB, Stere Farmache. Dezamagirea este fireasca data fiind miza. Companiile incluse in acest nou SIF ar fi avut o contributie semnificativa la imbunatatirea capitalizarii bursiere si la cresterea valorii zilnice a tranzactiilor. Aceasta intarziere vine pe fondul tergiversarilor legate de listarea la Bursa a primei companii de stat de utilitati, Transelectrica, care ar fi intrat pe piata cu un pachet de 5% din actiuni. Initial, inscrierea la cota Bursei a fost programata pentru luna mai 2005, dar procesul s-a amanat pentru toamna acestui an. Compania figureaza si pe lista societatilor din cadrul Fondului Proprietatea cu un pachet de 15% din actiuni. Directorul general al BVB nu a putut sa afirme cu certitudine daca Transelectrica va fi listata, intr-adevar, in aceasta toamna, insa a precizat ca au fost selectate societatile de brokeraj care se vor ocupa de oferta publica initiala a companiei, si anume Alpha Finance, Raiffeisen Capital&Investment si ING Baring Securities.

Brokerii sunt dezamagiti, la randul lor, nu atat de intarzierea listarii Fondului Propriettaea, ci de perspectivele tot mai incerte privind aparitia de noi emitenti in piata. "Nu conteaza ca e este Fondul Proprietatea sau alte companii. Bursa are nevoie de actiuni lichide si de un plus de atractivitate", declara directorul executiv al societatii de brokeraj Confident Invest, Nicolae Ghergus. "Avem o piata mica, cu numai doua-trei societati mari", spune brokerul, adaugand ca "Bursa este amagita de ani de zile cu listarea companiilor de utilitati". "La toate bursele din tarile civilizate exista companii de utilitati. Transelectrica putea fi listata pana acum", afirma Ghergus. "Piata de capital mizeaza, in prezent, pe listari iar absenta Fondului Proprietatea in piata ar constitui o problema", spune un alt broker.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri