"Noi am cazut de acord asupra unor principii de baza. Am avut, in acest sens, mai multe discutii cu reprezentantii bancilor. Cu toate acestea, forma finala a regulamentului nu a fost inca aprobata. Consiliul de administratie al BNR nu s-a intalnit inca sa aprobe regulamentul, acest lucru urmeaza sa se intample, insa nu avem o data stabilita", a declarat, citat de NewsIn, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Eugen Dijmarescu.

Potrivit unul alt membru al boardului BNR, urmatoarea intalnire a BNR, la nivelul consiliului de administratie, va avea loc pe 28 august, respectiv joia viitoare. "Singura intalnire pentru care am primit convocare este pe 28 august", a declarat el.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat, pentru NewsIn, ca, dupa publicarea in Monitorul Oficial, in urmatoarele zile, proiectul nu va mai putea fi modificat.

"Proiectul de regulament va fi publicat, pana la sfarsitul acestei saptamani sau, cel tarziu, la inceputul saptamanii viitoare, in Monitorul Oficial, iar aceasta va fi forma finala", a spus Vasilescu.

Citeste si:

Pe 8 iulie, BNR a afisat un proiect de regulament care ar impune bancilor sa ia in calcul un nivel al veniturilor permanente ale solicitantilor de credit "care nu poate depasi cu mai mult de 20% veniturile declarate fiscal in anul anterior", in cazul in care nu pot atesta continuitatea acestora.

Din faza initiala, proiectul a suferit mai multe modificari, ca urmare a discutiilor intre reprezentantii bancii centrale si cei ai bancilor comerciale, iar prevederile adaugate ar viza, printre altele, aplicarea diferentiata a restrictiilor in functie de valuta in care este contractat creditul, dar si de destinatia acestuia - de consum sau ipotecar, sustin surse din piata bancara.

De la inceputul acestui an, ritmul anual de crestere al creditului neguvernamental a depasit constant 60%, alimentat de avansul considerabil al imprumuturilor in valuta, in special catre populatie, potrivit statisticilor BNR.