Leul a inchis ultima sedinta valutara a saptamanii la cotatii apropiate de 3,6850 lei/euro, continuand tendinta de depreciere din ultimele zile, pe o piata linistita, in ton cu evolutia monedelor din regiune, pe fondul aversiunii la risc a investitorilor ce persista inca pe pietele emergente.

"A fost destul de multa liniste astazi (vineri, n.r.) pe piata valutara, caracterizata printr-o volatilitatea redusa a monedei nationale", a declarat, citat de NewsIn, analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu.

Leul a deschis sedinta la aproximativ 3,6740 lei/euro, cotatii apropiate celor de joi seara, insa a pierdut teren pana la 3,6864 lei/euro. La 16:45, bancile cumparau un euro cu 3,6826 lei si il vindeau cu 3,6886 lei.

"Tendinta usoara de depreciere a fost in linie cu cea a monedelor emergente din regiune, zlotul si forintul, pe fondul unei aversiuni la risc inca sporite. Daca ieri (joi, n.r.) se credea ca autoritatile americane vor ajunge la un acord privind criza financiara mondiala, se pare ca se afla inca in impas", a adaugat analistul Credit Europe Bank.

Pe pietele din regiune, zlotul polonez a pierdut teren de la 3,3273 la 3,3775 unitati/euro, revenind apoi la cotatii de aproximativ 3,36 zloti/euro. O evolutie asemanatoare a avut-o si forint, care s-a depreciat in prima faza de la 239,24 la 241,33 forinti/euro, dupa care a recuperat din terenul pierdut, pana la 240 unitati/euro.

Cursul de referinta publicat de banca centrala indica o depreciere a leului cu aproape un ban (0,15%) in fata monedei europene, pana la 3,6828 lei/euro, respectiv o depreciere de aproape trei bani (1,01%) fata de dolar, pana la 2,5254 lei/dolar, de la 2,5001 lei/dolar, cat era joi.

Pe pietele internationale, dolarul a avut o evolutie oscilanta. Astfel, dupa o apreciere de la 1,4677 pana la 1,4557 dolari/euro, moneda americana a intrat, pentru putin timp, pe o tendinta de depreciere, pana la 1,4660 dolari/euro. La ora 16:45, ora Romaniei, dolarul isi schimbase tendinta, iar euro era cotat cu 1,4613 dolari.

"Pietele internationale sunt tensionate - marile banci centrale injecteaza bani din cauza lipsei de lichiditate, Washington Mutual a intrat in faliment, exista zvonuri negative legate de Fortis, iar datele privind cresterea economica in al doilea trimestru din SUA au fost sub estimarile initiale", a mai spus Georgiana Constantinescu.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, vineri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 10,92% pe an, sub cel de 12,58% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut pana la 11,42% pe an, de la 13,08% pe an, cat era joi.

Dobanzile overnight au coborat la 10-12% pe an, nivel apropiat de cel al dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri