Administratorii fondurilor private de pensii au cerut CSSPP sa permita o relaxare temporara a legislatiei, astfel incat fondurile de pensii private obligatorii sau facultative sa poata evita plasamentele in actiuni listate, care le aduc pierderi pe termen scurt in contextul crizei mondiale.
Conducerea Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a solicitat, miercuri, Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) relaxarea temporara a legislatiei secundare - norme ale CSSPP - privind investitiile, care sa protejeze fondurile si participantii de expunerea la pierderile bursiere, se arata in comunicatul transmis de APAPR.

Potrivit legislatiei actuale, un fond de pensii private poate sa investeasca cel mult 50% din active in actiuni cotate la burse din Romania sau din alte state europene, maximum 70% in titluri de stat, 20% in instrumente ale pietei monetare si cel mult 30% in obligatiuni corporatiste.

Problema este ca fondurile sunt obligate sa respecte pragurile minime si maxime de investitii asumate in prospectele schemelor de pensii, motiv pentru care administratorii fondurilor nu pot sa renunte de la sine putere la investitiile pe bursa, chiar si pe o perioada scurta de timp, daca si-au asumat niveluri minime de investiti pe bursa.

Administratorii fondurilor mai au posibilitatea sa modifice prospectele schemelor de pensii, insa pentru asta au nevoie de acordul majoritatii participantilor, ceea ce necesita mai mult timp.

"Obiectivul nostru, ca asociatie a pietei de pensii private, este ca fondurile de pensii sa traverseze aceasta perioada de criza financiara internationala asumandu-si riscuri minime, pentru ca banii economisiti de participantii la sistem sa fie investiti in siguranta. De exemplu, vrem ca legislatia secundara a pietei sa ne permita, temporar, sa evitam instrumentele financiare despre care stim ca ne vor aduce pierderi pe termen scurt – adica actiunile", a declarat presedintele APAPR si director general al companiei Allianz-Tiriac Pensii Private, Crinu Andanut.

Conducerea APAPR a propus Consiliului CSSPP cateva masuri privind relaxarea temporara a legislatiei secundare a pietei, in interesul participantilor la fondurile de pensii private, se mai arata in comunicat.

"Dupa ce criza actuala va fi depasita, toate pietele de capital isi vor reveni, inclusiv cea din Romania. Din acest motiv, trebuie sa vedem in aceasta perioada de criza si oportunitatile de a cumpara mai ieftin unele actiuni ce vor aduce castiguri semnificative dupa ce piata va reveni pe plus. Pana atunci, vrem si putem, cu sprijinul CSSPP, sa asiguram protectie totala pentru participantii la fondurile de pensii private", a adaugat Andanut.

Pana in prezent, soliditatea sistemului de pensii private din Romania si implicit soliditatea fondurilor de pensii private obligatorii si facultative (pilon II si III) nu sunt afectate de criza financiara, sustin reprezentantii APAPR.

Asociatia a mai amintit in comunicat ca pe 8 octombrie va avea loc adunarea generala a membrilor APAPR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri