"Avand in vedere volatilitatea pietei financiare internationale si faptul ca, in conditiile introducerii noilor norme cu privire la creditarea persoanelor fizice, finantarea in moneda elvetiana nu mai este la fel de atragatoare, Volksbank Romania a decis sa nu mai acorde imprumuturi in franci elvetieni incepand cu data de 14 octombrie 2008", precizeaza comunicatul bancii.

Volksbank a luat aceasta decizie in urma recomandarilor Autoritatii Financiare din Austria (FMA) si a politicii bancii nationale "de a nu mai promova imprumuturile in moneda elvetiana. Incepand cu data mentionata, Volksbank Romania se concentreaza pe imprumuturile in lei si pe cele in moneda europeana", se mai arata in comunicat.

In afara de Volksbank, alte opt banci de pe piata romaneasca acordau credite in franci elvetieni: OTP Bank Romania, Raiffeisen Bank Romania, Bancpost, Banca Romaneasca, Credit Europe Bank, Garanti Bank, Millenium Bank si Piraeus Bank.

Decizia Volksbank Romania vine dupa una similara a subsidiarei din Ungaria a bancii austriece, care a anuntat miercuri ca a limitat creditarea in dolari si in franci elvetieni pe piata ungara.

Citeste si:

Tot miercuri, Raiffeisen Bank din Ungaria, subsidiara a Raiffeisen International, a anuntat ca a impus restrictii la creditele acordate in moneda straina, iar joi, divizia din Ungaria a grupului belgian KBC, al treilea jucator de pe piata dupa active, a suspendat acordarea a doua tipuri de credite imobiliare.

Luni, banca ungara MKB, actionarul majoritar al MKB Romexterra din Romania, anunta ca a suspendat acordarea de credite in valuta pentru a proteja clientii de fluctuatiile valutare.

In Polonia, Millennium si PKO BP, doi dintre cei mai mari creditori din tara, au anuntat marti ca vor inaspri normele de creditare ipotecara din cauza costurilor mai mari ale finantarii si a temerilor ca ritmul de crestere economica va fi afectat de criza financiara.